AK Parti ve CHP'nin paylaşamadığı sosyal denge sözleşmesi Sayıştay denetiminde belediyenin başını ağrıtacak

İBB meclisinde AK Parti ve CHP'lilerin oy birliğiyle kabul edilen sosyal denge tazminatı sözleşmesi, AK Parti adayı Yıldırım’ın müjdesiyle imzalandı. Ancak sözleşmede belirtilenler Sayıştay denetiminde milyonlarca TL kamu zararı yazılmasının önünü açıyor

Denge tazminatını içeren teklif, İBB Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildi

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta Memur-Sen’e bağlı Belediye Memurları Sendikası iftarına katılarak, İBB ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM BİR-SEN )arasında yapılacak sosyal denge tazminatı sözleşmesinin müjdesini verdi. 

31 Mart’ta yapılan ve Yüksek Seçim Kurulu’nun iptal ettiği seçimlerde YSK verilerine göre en yakın rakibi olan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy gerisinde kalan Yıldırım’ın bu “müjde”leri sosyal denge tazminatıyla da sınırlı değildi. 

İBB, İETT ve İSKİ’de çalışan 13 bin 681 memura ramazan ve kurban bayramlarında bin TL net ödeme yapılacağı, sözleşme imza ücreti olarak bir defaya mahsus bin TL ödeneceğini ve kadın memurlara Dünya Kadınlar Günü’nde idari izin verileceği de açıklandı. 

Binali Yıldırım’ın açıklamasının hemen ardından ise 24 Mayıs’ta İBB yetkilileri ile sendika temsilcileri toplu sözleşmeyi imzaladı. Sözleşme büyük bir tören ve yüzlerce sendikalı memurun katılımıyla yapıldı. 

Sözleşmenin müjdesi AK Partili Yıldırım tarafından verilse de karar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla geçti. 

 

İBB toplu sözleşme müjdeleri.jpg

AK Parti adayı Yıldırım, toplu sözleşmeyi sosyal medya hesaplarından da duyurmuştu

 

El birliğiyle meclisten geçti

Sosyal denge sözleşmesi, İBB Belediye Meclisi gündemine Plan ve Bütçe ile Hukuk komisyonları tarafından uygun bulunmasının ardından Ekrem İmamoğlu başkanlığında 25 Nisan 2019’da yapılan toplantıda gelmişti. 

Önerge, komisyon raporunun okunmasının ardından toplantının üçüncü birleşiminde müzakereye açıldı.

Normalde sert tartışmalarının yaşandığı İBB Meclisinde bu konu için sadece Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Selim Bilmen söz alarak henüz yeni başkan olan İmamoğlu’na kendini tanıttıktan sonra raporun 5. satırına bir cümle yazılmasını talep etti. 

Dönemin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu raporu oylamaya sundu ve sosyal denge sözleşmesi İBB Meclisi’nde hazır bulunan tüm üyelerin oy birliğiyle kabul edildi. 

Birçok konuda muhalefet eden AK Partili ve CHP’li üyelerin oy birliğiyle kabul edilen bu sözleşme ileriki dönemlerde belediyeye milyonlarca TL ceza yazılmasının kapısını araladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevzuat ne diyor?

Sosyal denge tazminatlarının hukuki dayanağı 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 15. maddesinde açıklanıyor. Bu maddede, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği vurgulanıyor ancak bu sözleşmenin kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabileceği ifade ediliyor.

Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan 4. Dönem Toplu Sözleşme metninde, sosyal denge tazminatında belirlenen tutarın en yüksek devlet memuru aylığının katsayısının yüzde 100’ünü geçemeyeceği vurgulanıyor. 

Yasal hesaplamaya göre bu tutarın ise belediye ile sendika arasında yapılan sözleşmede belirtilen bin 500 TL değil, bin 240 TL 67 kuruş olması gerekiyor. Yasal mevzuata göre memurlara sosyal denge adı altında başka hiçbir ödeme yapılamaz.

Bu tutardan fazla sosyal denge tazminatının ödenmesi kamu zararı sayılıyor.

Üstelik yapılan sözleşmede sosyal denge tazminatının yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödeyen tüm memurlara verileceği de belirtiliyor. Bu durum sosyal denge alacak memur sayısını arttırıyor. 

 

kadın memur AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

8 Mart izni usule uygun mu?

Kadın memurlara Dünya Kadınlar Günü’nde verileceği açıklanan idari izin de mevzuatta yer almıyor.

Devlet memurlarının çalışma şartlarını belirleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 5. bölümü çalışma saatleri ve izinleri düzenliyor. Kanunun 101. maddesinde sadece günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan kadın memurların doktor raporuyla hamileliklerinin 24. haftasından önce gece vardiyası yapmayabileceğinin altı çiziliyor. Kadın çalışanlara özellikle başka bir izin kanunda belirtilmiyor. 

 

 

Çankaya Belediyesi'nde benzer sorun yaşandı

Daha önce Çankaya Belediyesi 8 Mart’ta kadın çalışanlarına izin verdiği için Sayıştay engeline takılmıştı.

Belediye ile sendika arasında 2016-2018 yılları arasını kapsayan toplu sözleşmede kadın memurların 8 Mart’ta sendika tarafından yapılacak etkinliklere katılmak üzere izinli sayılacağı ifade edilmişti. Sayıştay denetiminde bu maddenin 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda çizilen çerçevenin içinde yer almadığı ve kanuna aykırı hükmün toplu sözleşmede yer almaması gerektiği belirtilmişti.

Bin 240 TL'nin üzerindeki her kuruş "kamu zararı" sayılıyor

Sayıştay daha önce birçok belediyeye, mevzuatta belirtilen tutarın üzerinde sosyal denge tazminatı ödemesi yaptığı için ceza yazdı.

Sayıştay’ın yerleşik uygulamaları, sosyal denge tazminatının bin 240 TL 67 kuruşun üzerindeki her tutar için kamu zararı yazmaya yönelik. 13 bin BEM BİR SEN üyesi memurun dışında dayanışma aidatı ödeyerek sosyal denge tazminatı, bayram ödeneği, sözleşme imza ücreti ve 8 Mart izni alacak kadın memurlar hesaba katıldığında, Sayıştay denetiminde belediyenin başının çok ağrıyacağı anlaşılıyor.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU