Öcalan'ın çağrısından sonra açlık grevi ve ölüm oruçlarının bitirildiği duyuruldu

Açıklamayı HDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda 3 Mart'tan bu yana açlık grevinde bulunan milletvekilleri Tayip Temel, Murat Sarısaç ve Dersim Dağ yaptı

Açlık grevlerinin bitirildiğini HDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda yapılan açıklamayla duyuruldu 

Abdullah Öcalan’ın “Eyleminizin sona ermesini bekliyorum” çağrısından sonra tutuklular, açlık grevi ve ölüm orucunu sonlandırdıklarını duyurdu.

200. gününde açlık grevini sonlandıran HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in açıklamasını HDP milletvekilleri Diyarbakır İl Başkanlığı'nda kamuoyuyla paylaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP İl Başkanlığı'nda 3 Mart'tan bu yana açlık grevini sürdüren 3 milletvekili Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç eylemlerini sonlandırdıklarını açıkladı. Temel "büyük direniş" olarak nitelediği açlık grevleri ve ölüm oruçlarının bugün itibarıyla sona erdirildiğini söyledi. 

Leyla Güven'in açıklamasını da yine Tayip Temel, Güven'in isteği doğrultusunda Kürtçe olarak okudu. 

Güven'in açıklamasının Türkçe metni daha sonra basınla paylaşıldı. Güven'in açıklamasından önemli bölümler şu şekilde:

"Açlık grevi eylemine son veriyor, tecride karşı mücadelemi sürdürüyorum. Bizler topraklarımızda yaşanan acıların son bulması için, onurlu bir barış için Sayın Öcalan’ın tek muhatap olduğunu biliyoruz. Bu açlık grevi direnişinin amacı da Sayın Öcalan üzerindeki hukuksuz ve insanlık dışı tecridin kaldırılarak, Ortadoğu’yu da kapsayan barış çabalarının önünün açılmasıydı. 2 Mayıs’ta yapılan görüşmede kamuoyu ile paylaşılan 7 maddelik deklarasyon niteliğindeki çözüm önerileri, Sayın Öcalan’ın Türkiye demokrasisine sunacağı katkının somut ifadesidir. Bu nedenle İmralı
tecrit sisteminin kaldırılması, Kürtler kadar Türkiye halkları açısından da kazanımlar sağlayacaktır. Ancak tecridin tamamen ortadan kaldırılması için farklı yöntemlerle aktif mücadelemize devam edeceğiz. Bunun yükümlülüğü artık biz aktif demokratik siyaset yürütenlerin omuzlarındadır. Siyaset çözüm
üretemiyorsa yeni sorunlar yaratır. Bugünden itibaren başlatmış olduğum açlık grevi eylemimi sonlandırıyorum. Belirtmek isterim ki açlık grevi direnişimiz amacına ulaşmıştır. Ancak tecride karşı direnişimiz ve toplumsal barış için mücadelemiz her alanda sürecektir. Bu mücadelenin varması gereken yer onurlu bir barıştır."

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 200. günündeydi. 4 bini civarında tutuklu açlık grevinde, 30 tutuklu da ölüm orucundaydı.

 

 

Açıklamanın ardından Leyla Güven ve HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Independent Türkçe’nin ulaştığı bilgiye göre aralarında akil insanlar, sanayi ve ticaret odaları başkanları, kanaat önderleri, Alevi dedeleri, insan hakları temsilcileri ve gazetecilerden oluşan bir heyet 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can başkanlığında bir inisiyatif kurarak çeşitli görüşmelerde bulundu.

Sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bir mektupla iletildiği öğrenilirken sürecin bu noktaya gelmesinde söz konusu temasların ve Erdoğan’a gönderilen mektubun çok ciddi katkısı olduğu vurgulandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU