Meksika'nın başkenti "durdurulamaz" bir hızla çöküyor

Kenti sel ve su baskınlarına karşı savunmasız hale getirecek durum, çevre felaketlerine yol açabilir

Meksika kenti, 14. ve 16. yüzyıllarda yaşamış Azteklerin başkenti Tenochtitlan’la aynı bölgede inşa edildi (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre, Meksika'nın kendisiyle aynı adı taşıyan başkenti durdurulamaz bir şekilde "batıyor".

Sonuçları JGR Solid Earth dergisinde yayımlanan araştırma, başkent bölgesindeki 21 milyona yakın nüfusuyla Kuzey Amerika'nın en kalabalık metropolü olan şehrin endişe verici bir hızla çöktüğünü ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma kapsamında ABD'li ve Meksikalı bilim insanları, büyük kısmı artık tamamen kurumuş durumdaki Texcoco Gölü üzerine inşa edilmiş şehre ait 100 yıllık verileri inceledi. Elde edilen sonuçlara göre şehrin üzerine kurulu olduğu gölde oluşan çatlaklar ve sıkışma nedeniyle Meksika'nın bazı kısımları son 10 yılda her yıl neredeyse yarım metre çöktü. Özellikle tarihi bölgedeki durumun endişe verici olduğuna dikkat çeken araştırmanın yazarları, süreci tersine çevirme ihtimalinin çok düşük olduğu uyarısında bulundu.

Uzmanlar kentin tabanının çöktüğünü ilk kez 1900'de fark etmişti ancak o dönemde çökme şimdikine göre çok daha yavaştı. Zamanla yeraltı suyunun çıkarılmasının da etkisiyle çökme hızı artarken, şehrin büyümesi ve kalabalıklaşması sorunu daha da derinleştirdi.

Çökmenin bu şekilde devam etmesinin milyonlarca kişinin kullandığı yeraltı içme suyunun kirlenmesine yol açacağından endişe ediliyor. Uzmanlara göre, yeraltındaki su seviyesi artırılmazsa kurumuş göl tabanındaki çamur tabakası daha da sıkışacak, bu da Meksika'nın gelecek 150 yılda 30 metreden fazla çökmesine neden olacak.

Ayrıca durum, Meksika kentini sel ve su baskınlarına karşı çok savunmasız hale getirecek ve dolayısıyla çevre felaketlerine yol açacak.


Independent Türkçe, Daily Mail, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU