Müslüman kadından peçesini açmasını isteyen doktorun kovulmaması için 60 binden fazla imza toplandı

Dr. Keith Wolverson, Genel Tıp Konseyi’nin soruşturmasıyla karşı karşıya

Fotoğraf: The Independent (Arşiv)

Josh Payne & Peter Stubley - The Independent

İngiltere'de çocuğunu hastaneye götüren Müslüman bir kadından peçesini kaldırmasını istediği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan doktora destek için 60 binden fazla imza toplandı.

Dr. Keith Wolverson, hastaneye gelen kadından, hasta çocuğunun şikayetlerini anlatırken sesini duyabilmek için peçesini açmasını istediğini söyledi.

Doktorun “kaba” isteğinin kadını üzdüğünü savunan eşin şikayeti üzerine durum, Royal Stoke Üniversite Hastanesi yöneticilerine iletildi.

İşinde 23 yılı geride bırakan serbest pratisyen hekim, meselenin Genel Tıp Konseyi’ne (GMC) intikal ettiğini ve ırk ayrımcılığına dair soruşturmayla karşı karşıya olacağını öğrendikten sonra “sonuçlardan korktuğunu” ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mesleğini sürdürmek için “sonuna kadar mücadele” edeceğini söyleyen 52 yaşındaki Dr. Wolverson, “Yeterli iletişim kurabilmek için hanımefendiden yüzündeki peçeyi açmasını istedim. Tıpkı, bir motosiklet sürücüsünden kaskını çıkarmasını isteyebileceğim gibi” diye konuştu.

Kendisine mektup ulaştığında sonuçlardan epey korktuğunu kaydeden doktor, “Ülkenin böyle bir raddeye gelmiş olmasından dolayı bir parça üzgünüm. Ancak ayağımı kaydırmak için daha fazlasını yapmaları gerekiyor” diye ekledi.

 

 

Dr. Wolverson ayrıca, change.org’da kendisi için başlatılan ve 60 bin 990 imzayı aşan kampanyayı görünce “büyük şaşkınlık yaşadığını” söyledi.

Sitede, “Dr. Wolverson’un Kovulmasını Durdurun” adlı kampanyanın öncüsü şu ifadelere yer verdi:

“Mümkün olan çok sayıda kişinin bu dilekçeye imza atmasını ve bu adamın itibarını kurtarmasını istiyorum. Orada çocuğun iyiliği için elinden gelenin en iyisini yaptığına inanıyorum. Tavrında hiçbir ırkçı ya da din ayrımcılığı unsuru yoktu. GMC’nin bu kişiye adil davranmasını ve tüm kanıtları dikkate almasını sağlamalıyız. Ulusal Sağlık Sistemi’mizin (NHS) personel sayısı ciddi derecede yetersiz ve uydurma ırkçılık suçlamaları yüzünden doktorlarımızı kaybetmeyi göze alamayız.”

Öte yandan Doktorlar Birliği GMC’ye, “hem doktorları hem de hastaları koruyacak net bir yönerge hazırlama” çağrısı yaptı.

Birlik adına açıklama yapan sözcü, “Hastalarımızın dinlerinden kaynaklanan isteklerine saygı duymak son derece önemli. Bununla birlikte, tıbbi değerlendirme ve tedavi için peçe ya da burkanın çıkarılmasını gerektiren bazı durumlar vardır” ifadelerini kullandı.

Geçici olarak görevden uzaklaştırılan ve GMC önünde ifade vermeyi beklediğini söyleyen Dr. Wolverson ise, “Sorun, serbest doktor olmam. GMC’ye şikayet edildiğinizde iş teklifi almazsınız. Evet, devam etmek istiyorum, evet devam da edeceğim ancak bu, soruşturma bitene kadar teoride kalacak” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU