Trump'ın Adalet Bakanlığı, Washington Post muhabirlerinin 2017'deki telefon görüşmelerini takip etmiş

Washington Post'un sorumlu direktörü Cameron Barr, yaptığı açıklamada "Devlet gücünün bu şekilde gazetecilerin iletişimlerine erişim sağlamak için kullanılması bizi çok tedirgin ediyor" dedi

2020'de Donald Trump hâlâ başkanken Adalet Bakanlığı'nın Washington Post'un telefon kayıtlarını takip ettiği belirtiliyor (Reuters)

Washington Post cuma günü, Donald Trump'ın hâlâ başkan olduğu süreçte Adalet Bakanlığı'nın Washington Post'tan gazetecilerin Rusya'nın 2016'da seçimlere müdahalesini haberleştirdikleri döneme ait telefon kayıtlarını ele geçirdiğini açıkladı.

Washington Post'un sorumlu direktörü Cameron Barr, yaptığı açıklamada, "Devlet gücünün bu şekilde gazetecilerin iletişimlerine erişim sağlamak için kullanılması bizi çok tedirgin ediyor" dedi.

Adalet Bakanlığı, işlerini yapan muhabirlerin ABD Anayasası'nın Birinci Ek Maddesi kapsamında korunan faaliyetlerine dönük bu müdahalenin nedenlerini derhal açıklamalıdır.

Adalet Bakanlığı, üç Washington Post muhabirinin gönderilen mektuplarda, "Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı'nın yasal süreç uyarınca, 15 Nisan 2017 - 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında aşağıdaki telefon numaralarıyla ilişkili arama kayıtlarını elde ettiğine dair bilgilendirildiklerini" bildirdi.

Mektuplarda muhabirlerin iş, ev ve cep telefonu numaralarını listeleniyordu.

Trump, görevde bulunduğu süre boyunca, 2016 seçim zaferini garantiye almak için Rusya'yla gizli anlaşma yaptığı suçlamalarına karşı saplantılı şekilde kendisini savunmuştu. Bu süreçte Trump, ana akım haber medyasının çoğunu "yalan haber" diyerek gözden düşürmeye çalışmıştı.

Washington Post'a yönelik takibin bu çabanın bir parçası olup olmadığı henüz net değil.

Gazeteye göre, muhabirlerin telefon kayıtlarına yönelik talep ve e-posta kayıtları için başarısızlıkla sonuçlanan istek, 2020'de yani William Barr hâlâ adalet bakanıyken gerçekleşti. Washington Post, Barr'ın yorum taleplerine henüz yanıt vermediğini belirtti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU