ABD yargısı emretti: Radikal sağcı kuruluş, yaralanan protestocuya 2,4 milyon dolar ödeyecek

Bill Burke, karşı protestocu Heather Heyer'ı öldüren arabanın kendisine de çarptığını söylüyor

Charlottesville'deki olayda Heather Heyer hayatını kaybetmişti (AP)

Beyaz milliyetçi Richard Spencer'ın radikal sağcı düşünce kuruluşuna, 2017'de Charlottesville'de beyaz üstünlüğü yanlılarının ve neo-Nazilerin mitinginde ağır yaralanan Ohiolu bir kişiye 2,4 milyon dolar (yaklaşık 19,9 milyon TL) ödeme emri verildi.

Ohio eyaletine bağlı Athens'dan Bill Burke, karşı protestocu Heather Heyer'ı öldüren arabanın kendisine de çarptığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal Yargıç Michael Watson, salı günü Spencer liderliğindeki düşünce kuruluşu Ulusal Politika Enstitüsü'nün Burke'e 2,4 milyon dolar ödemesini emretme yönündeki mahkeme kararını açıkladı. Burke, düşünce kuruluşunu Charlottesville mitingini organize etmek ve mitingin tanıtımını yapmakla suçlamıştı.

Beyaz üstünlüğü yanlıları, Konfederasyon Generali Robert E. Lee'nin heykelinin planlanan şekilde kaldırılmasını protesto ediyordu. Burke, karşı protestoya katılmak amacıyla orada olduğunu söylemişti.

Olayda başından ve dizinden yaralanan Burke'ün sol kolu da ezilmişti. Hasar kalıcı olabilir ve yıllar sonra bile tıbbi tedavi gerektiriyor.

Burke'ün Mayıs 2019'dan beri süren federal davasına göre Ohiolu adam "ciddi ölçüde psikolojik ve duygusal zarara" maruz kaldı.

Birkaç sanık hakkında dava açan Burke, halihazırda mahkeme kararıyla KKK'nin (Ku Klux Klan) eski lideri David Duke ve Gelenekçi İşçi Partisi'nden ödeme aldı. Associated Press'in bildirdiğine göre Duke, Burke'e 5 bin dolar (yaklaşık 41 bin TL) ödedi. İşçi Partisi'ninse 10 bin dolar (yaklaşık 83 bin TL) ödeme yapması emredildi.

Burke'e 2,4 milyon dolar ödemesi için Ulusal Politika Enstitüsü'ne verilen mahkeme emri 217 bin 613 dolarlık (yaklaşık 1,8 milyon TL) sağlık masraflarını, 350 bin dolarlık (yaklaşık 2,9 milyon TL) cezai tazminatı, 500 bin dolarlık (yaklaşık 4,1 milyon TL) manevi tazminatı ve manevi zarar için ödenecek 1 milyon doları (8,2 milyon TL) kapsıyor.

Yargıç saldırının ardından Burke'ün eşinden ayrıldığını, bir yıldan uzun süre işsiz olduğunu, artık egzersiz yapamadığını, ayrıca depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve Heyer'ın ölümünden ötürü hayatta kalma suçluluğu duygusundan mustarip olduğunu söyledi.

Yargıç, "Bu anlamsız saldırının davacı için oluşturduğu duygusal yük çok büyük. Saldırı davacının günlük hayatının neredeyse her yönünü etkilemiş, dolayısıyla davacı zararın tazminini hak ediyor" dedi.

Salı günkü karara rağmen Burke'ün düşünce kuruluşundan ödeme alıp almayacağı belli değil. Mahkeme kayıtlarına göre, Burke'ün şikayetlerinin nüshaları örgüte sunuldu ama hiçbir avukat mahkemeye çıkmadı. Grup, bir yıl önce savunma yapmadığı için temerrüde düşürülmüştü.

Burke'ün avukatı Michael Fradin, yaptığı açıklamada "Kararın sadece Bill'e verilen zararı tazmin etmesi açısından değil, beyazların üstünlüğünü entelektüel bir çaba gibi göstermeye çalışan bir örgütü sekteye uğratıp dağıtması bakımından da tatmin edici olması önemli" dedi.

"Sağı Birleştir" isimli mitinge Lee'nin heykelinin kaldırılmasını protesto eden yüzlerce beyaz milliyetçi katılmıştı.

Heyer'ı öldüren ve Burke'ü ağır yaralayan arabayı James Alex Fields Jr. kullanıyordu. Fields, birinci dereceden cinayetten suçlu bulunarak Temmuz 2019'da müebbet hapis artı 419 yıl cezaya çarptırılmıştı. Fields mahkumiyet kararına karşı temyize gidiyor. Ohio'ya bağlı Maumee'den gelen Fields, ayrıca federal bir nefret suçları davasında savcı-sanık uzlaşmasını kabul ettikten sonra müebbet hapis cezasını çekmeye başlamıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU