2017'de film gösterimi yarıda kesilen yönetmen 72. Cannes Film Festivali'nin kazananı oldu

Birbirinden zıt iki aileyi konu alan "Parasite" Altın Palmiye'nin son sahibi

Güney Kore sinemasının yükselişi devam ediyor / Fotoğraf: IMDB

Sinema dünyasının en prestijli organizasyonlarından 72. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne Bong Joon-Ho'nun yönettiği Parasite filmi layık görüldü.

Bong Joon-Ho daha önce Netflix yapımı Okja filmiyle 2017'de Cannes'a katılmış ancak filmin gösterimi tepkiler nedeniyle yarım kalmıştı.

Tepkilerin sebebi filmin Fransız sinemalarında izleyiciler ile buluşmaması ve sadece çevrimiçi film ve dizi izleme platformu Netflix'te yer almasıydı.

Bong Joon-Ho iki yıl sonra geri döndüğü Cannes'da bu kez Parasite filmiyle Altın Palmiye'ye ulaşmayı başardı.

Parasite tamamen farklı hayatlara sahip iki ailenin hayatını konu alıyor.

En iyi erkek oyuncu Banderas

Festivalde en iyi erkek oyuncu ödülünü Antonio Banderas Pain & Gloria’daki performansıyla kazandı.

Başrollerini Antonio Banderas ve Penelope Cruz’un üstlendiği filmde yönetmen Salvador Mallo’nun 1960’lı yıllardaki çocukluğu, hayatının ilk aşkı ve ilk ayrılığı anlatılıyor.

 

banderas.JPG
Banderas'a Cannes'da en iyi erkek oyuncu ödülünü getiren Pain & Gloria'nın yönetmen koltuğunda Pedro Almodovar oturuyor / Fotoğraf: Twitter @PatheFilms

 

Festivalde, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise "Little Joe" filmindeki rolüyle İngiliz ve Amerikalı aktris Emily Beecham'e verildi.

 

Emily.JPG
35 yaşındaki Emily Beecham, Little Joe'da genetiği değiştirilmiş bitki üreten genç bir kadını canlandırıyor / Fotoğraf: Twitter @AnneLaurentD

 

Büyük Ödül'e Fransız yönetmen ve aktris Mati Diop'in "Atlantique" isimli filmi layık görüldü. 

En iyi yönetmen ödülü ise "Le jeune Ahmed" isimli filmi ile Fransız kardeş yönetmenler Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne'e verildi.

Netflix Cannes bileti alamadı

Festivalin jüri başkanı Alejandro Gonzalez Inarritu, çevrimiçi film ve dizi izleme platformu Netflix'e karşı sinema salonlarını savunmuştu.

2017'de Cannes'a gelen Netflix yapımı Okja ve Meyerowitz Stories gösterimleri tepkiler nedeniyle yarım kalmıştı. 

Festivalin 2017'deki jüri başkanı Pedro Almodovar, söz konusu filmlerin sinema salonlarında izleyiciyle buluşmayacacak olması halinde filmleri değerlendirme dışı tutacağını söylemişti.

O tarihten sonra Cannes'da yarışacak filmlere Fransız sinemalarında gösterilmesi şartı getirildiği için Netflix yapımı filmler seçilmedi.

91. Oscar Ödül Töreni'nde Alfonso Cuarón'un yönetmenliğini üstlendiği Netflix filmi Roma en iyi film dahil üç oscar almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU