Trump Meksika duvarı için istediği parayı alamayacak

Trump’ın Meksika sınırına duvar örmek için bir milyar dolarlık acil durum fonu kullanmasına mahkeme engel oldu

Fotoğraf: Reuters

ABD’de federal bir hakim, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına inşa edilmesini istediği duvarın finansmanı için ayrılan bir milyar doların bu projede kullanılamayacağına hükmetti.

Kaliforniya eyaletindeki federal mahkemenin kararı, Savunma Bakanlığı’nın finansman kaynağını duvarın yapımında kullanmasını engelliyor. Gerekçeyse söz konusu kaynağın Kongre tarafından bilhassa onaylanmamış olması.

Kaliforniya ve 19 eyaletin duvarın inşası için yapılan harcamaları dava etmesinin ardından bu kararı alan bölge hakimi Haywood Gilliam, mahkemede şu ifadeleri kullandı:

“Yönetimin Kongre’nin reddettiği fonu bir şekilde kullanması, ülkemizin ilk günlerine kadar uzanan kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmıyor.”

Davada ihtiyati tedbir kararı alınmasını reddeden hakim, eyaletlerin davalarını sürdürebileceğini kaydetti.

Ülkeye gelen yasadışı göçü durdurma sözü veren Trump ise sınıra duvar örmenin şart olduğunu söylüyor.

Ancak federal mahkemenin kararı, Trump’ın seçim vaadini hayata geçirme girişimlerinin önündeki engellerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uzun süren siyasi çekişmelerin ardından Kongre şubatta, Teksas’ın güneydoğu sınırı boyunca çit örülmesi için kullanılacak 1,38 milyar doları onaylamıştı. Fakat bu rakam 2 bin mil uzunluğunda yapılmak istenen duvarın bütçesinin çok altında.

 

 

Öte yandan duvar için ilave kaynak bulmak isteyen Başkan Trump, acil durum ilan etti.

ABD yönetimi, Hazine Bakanlığı’nın bütçesinden 601 milyon dolar, narkotik suçlarla mücadele ve sınıra kurulması planlanan askeri yapılar için de Savunma Bakanlığı bütçesinden 6,1 milyar dolar ayırmayı planladığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal mahkemenin kararı sonrası Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Twitter hesabından “Bu karar, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve sınır toplulukları için bir kazanım” paylaşımında bulundu.

Öte yandan karar; Meksika sınırından uyuşturucu maddelerle suçluların geçtiğini söyleyen Trump’ın, diğer 5,1 milyar doları duvar inşaatı için kullanmasını engellemiyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU