Ünlü çocuk kitabı Çaya Gelen Kaplan’ın yazarı Judith Kerr hayatını kaybetti

Kerr, Çaya Gelen Kaplan ve Hitler Oyuncağımı Çaldı kitaplarıyla geniş kitlelere ulaştı

Judith Kerr / Fotoğraf: Reuters

Nicholas Tucker - The Independent

Çaya Gelen Kaplan ve Hitler Oyuncağımı Çaldı adlı ünlü çocuk kitaplarının yazarı Judith Kerr 95 yaşında yaşamını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1923 Berlin doğumlu yazarın otobiyografik eseri Hitler Oyuncağımı Çaldı, 20. yüzyılda yaşanan bir mülteci deneyimini unutulmaz bir biçimde aktarıyor.

Kerr’in yaşananları gerçeklerden ödün vermeden ancak aynı zamanda büyüleyici ve zarif bir şekilde ele aldığı 1971 tarihli kitabı genç okuyucuların kalbinde önemli bir yer edindi.

Kerr’in, Yahudi yazar babası, müzisyen annesi ve kardeşiyle birlikte sürdürdüğü rahat yaşamı 1933’te Hitler’in iktidara gelmesiyle değişti.

Almanya’yı terk eden aile, tüm mal varlıklarını da geride bıraktı. Bunların arasında Judith Kerr’in yıllar sonra Hitler Oyuncağımı Çaldı kitabıyla ölümsüzleştireceği pembe tavşanı da vardı.

 

judith-kerr-tiger.jpg
Kerr'in ünlü kitabı Çaya Gelen Kaplan'da Sophie ve kaplan / Fotoğraf: The Independent

 

Hikaye anlatma becerisini kendi çizimleriyle tamamlayan Kerr’in en çok bilinen bir diğer kitabıysa 1968 tarihli Çaya Gelen Kaplan. Karnı çok aç bir kaplan tarafından ziyaret edilen bir anne ve kızın hikayesini anlatan kitap klasikler arasına girdi.

Bazıları bu hikayeyi her şeyi tüketen istilacı faşizmin sıradan bir aile üzerindeki etkisi olarak nitelese de yazar bu görüşü hiçbir zaman onaylamadı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/obituaries

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU