Spotlight filmine konu olan Katolik din adamına erkek çocuğa cinsel tacizden ikinci hapis cezası

15 yıl önce meslekten men edilen rahip, benzer bir suçtan yıllarca hapis yatmıştı

Ronald Paquin / Fotoğraf: AFP 

Lily Puckett - The Independent

Eski Katolik din adamı Ronald Paquin, 1980’lerde ABD'nin Maine eyaletine yaptığı ziyaretler sırasında rahip yardımcısı erkek çocuklara cinsel tacizde bulunma suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

76 yaşındaki Paquin, geçmişte yine aynı görevi yapan bir çocuğu taciz ettiği suçlamasıyla Massachusetts’te 10 yıldan fazla cezaevinde kalmıştı.

Paquin’in, kurbanlarının “mukaddes güvenine” ihanetle karşılık verdiğini söyleyen yargıç Wayne Douglas, eski Katolik rahipte “pişmanlık ya da sorumluluk” emaresi görmediğini kaydetti. Paquin’i en yüksek sınır olan 20 yıl hapis cezasına çaptıran Douglas, bu cezanın bir kısmını erteledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paquin’in kurbanlarından biri olduğunu belirten Keith Townsend ise kararın açıklanması öncesinde duruşmada tanık olarak ifade verdi. Şu an 45 yaşında olan Townsend, Paquin’in yaptığı tacizin kendisini depresyon ve madde bağımlılığına sürüklediğini, ayrıca inancını sorgulamasına yol açtığını anlattı.

Haberlerinde genelde cinsel taciz mağdurlarının kimliğini paylaşmayan Associated Press ajansına ismini açıkça kullanma izni tanıyan Townsend, mahkemeden çıkan kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Townsend, “Umarım ki bu karar, hala gölgede yaşam süren kurbanlara ortaya çıkabileceklerini gösterir” dedi.

15 yıl önce Katolik Kilisesi’ndeki rahiplik görevinden çıkarılan Ronald Paquin, son davada, 1985-1988 yıllarında Maine eyaletinin Kennebunkport kentinde, biri Townsend olmak üzere iki çocuğa cinsel tacizle suçlanmıştı. Olayın yaşandığı belirtilen dönemde, kurbanlar 14 ya da daha küçük yaşlardaydı.

Mahkemede söz alan savcı Justina McGettigan, suçun gerçekleştiği sırada Paquin’in kurbanlarının içinde bulunduğu ruh halini hatırlatarak, “Onlar kendilerine yapılan şeyin doğru olduğunu anlatan dini otoriteye saygı duyması istenen genç çocuklardı. Paquin, bu çocukların hayatlarında olduğu için onların düşüncelerini kontrol edebiliyordu” dedi. 
 

spotlight.jpg
Spotlight filminden bir sahne / Fotoğraf: IMDB


Massachusetts’te rahip yardımcısı erkek çocuklar başta olmak çocuklara yönelik cinsel taciz, olayı haberleştiren Boston Globe gazetesi özel haber masasının o süreçte yaşadıklarını anlatan 2015 yapımı Spotlight’a konu olmuş, filmde rahip Paquin’i, Richard O’Rourke canlandırmıştı. Taciz vakası o zaman ve sonrasında yaygın olmasına rağmen gazetenin 2002’deki haberi, konuyu dünya çapında kitlelere ulaştırmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU