DEVA Partisi EGM'nin "görüntü ve ses kaygı genelgesinin" iptali için dava açacak

DEVA Parti'li Yeneroğlu, söz konusu genelge ile polise kanunda hiçbir dayanağı bulunmayan bir yetki verilmek istendiğini savundu

Fotoğraf: Twitter @1MayisPlatformu

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün toplumsal olaylarda polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştaya dava açacaklarını bildirdi.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Yeneroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün söz konusu genelgesi için davayı bugün açacaklarını kaydetti.

Bu genelge ile polise kanunda hiçbir dayanağı bulunmayan bir yetki verilmek istendiğini savunan Yeneroğlu, bu talimatın, Anayasa gereğince kanunsuz bir emir olduğunu iddia etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ileri süren Yeneroğlu, şöyle devam etti:

Genelge, özel hayatın gizliliği ile kişisel verilerin korunması hakkına dair bütünüyle çarpıtma niteliğinde değerlendirmeler içermektedir. Polisin mesleğini icra faaliyeti, özel hayat niteliğinde olamaz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP ve Ankara Barosu'nda da iptal başvurusu

Söz konusu genelge ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Ankara Barosu da Danıştay'a iptal davası açacaklarını duyurmuşlardı.

CHP'nin başvuru dilekçesinde demokratik hukuk devletinde kolluk kuvvetlerinin şeffaf ve hesap verilebilir olmasının önemine vurgu yapıldı.

Ankara Barosu'nun dilekçesinde ise "Kişilerin hak arama hürriyetlerinin bir parçası olarak, işlenen suçu ispat amacı, kişisel veriler hukukunun istisnası olmanın ötesinde, hukuken korunması gereken bir üstün değerdir" denilmişti.

Ne olmuştu?

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" belirtilirken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade edildi.Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadelerine yer verilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise söz konusu genelgenin anayasaya aykırı olmadığını söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU