Elon Musk'ın kendi şirketleri arasında milyonlarca dolarlık işlem yaptığı ortaya çıktı

SpaceX'in, 2020'de ve 2021'in ilk çeyreğinde Tesla'ya 6 milyon dolardan (yaklaşık 49 milyon TL) fazla ödediği görüldü

Teknoloji milyarderi son dönemde kriptopara birimi Dogecoin'e verdiği destekle öne çıkıyor (Reuters)

ABD merkezli elektrikli otomobil şirketi Tesla, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu bir belgede kurucusu ve CEO'su Elon Musk'ın diğer şirketleriyle ticari ilişkilerini açıklığa kavuşturdu.

Böylelikle teknoloji milyarderinin Tesla'dan diğer şirketlerine 2020'de ve 2021'in ilk çeyreğinde milyonlarca dolarlık mal sattığı ve hizmet sunduğu ortaya çıktı.

Satılanlar arasında enerji sistemleri, araç parçaları, mühendislik araç gereçleri ve hizmetleri yer alıyor. Bu ticari işlemlerin uzay firması SpaceX ve tünel inşaat şirketi The Boring Company arasında gerçekleştiği bildiriliyor.

Öte yandan Musk'ın şirketleri arasındaki işbirliği yeni değil.

Örneğin SpaceX ve Tesla, Musk haricinde iki yönetim kurulu üyesini paylaşıyor. Bu üyelerden biri teknoloji milyarderinin kardeşi Kimbal Musk, diğeriyse girişimci Antonio Gracias.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX ayrıca, mürettebatlı fırlatmalarda NASA logosuyla süslenmiş Tesla Model X araçla astronotları fırlatma rampasına taşımayı bir gelenek haline getirdi.

Ancak CNBC'nin aktardığına göre Musk'ın şirketleri arasındaki ticari işlemler daha önce nispeten küçüktü. Yeni belgeyse yalnızca SpaceX'in, Tesla'ya 6 milyon dolardan (yaklaşık 49 milyon TL) fazla ödediğini gösterdi.

Tesla'nın da SpaceX'in uçağını kullanmak için firmaya 600 bin dolar ödediği anlaşıldı.

İşte Tesla, SpaceX ve The Boring Company arasındaki o işlemler:

SpaceX

- SpaceX, 2020'de Tesla enerji sistemleri bileşenlerine 1,5 milyon dolar ödedi. Şirket 2021'in ilk çeyreğinde de benzer satın alımlarla 200 bin dolar harcadı.

- SpaceX, 2020'de Tesla'dan 2,6 milyon dolar değerinde araç bileşeni satın aldı. 2021'in ilk çeyreğinde de aynı türden ürünlere 2,1 milyon dolar ödedi.

- SpaceX, 2020'de Tesla'ya "mühendislik desteği" için 100 bin dolar ödedi.

- SpaceX, 2020'de 700 bin dolar karşılığında Tesla'nın otomobil üreticisinin işleme tesisinde kendisi için özel araçlar yaptırdı.

- SpaceX ve Tesla, 2020'den Şubat 2022'ye kadar gerçerli bir lisans anlaşması yaptı. Yazılım desteğine yönelik bu anlaşmanın sonunda SpaceX 100 bin dolar ödeyecek.

Tesla

- Tesla, SpaceX'in uçağını kullanmak için 2020'de uzay firmasına 600 bin dolar ödedi. Aynı gerekçeyle 2021'in ilk çeyreğinde de uzay firmasına 100 bin dolar aktarıldı.

The Boring Company

- Tünel inşaat şirketi, 2020'de Tesla'dan enerji sistemleriyle ilgili araçlar ve hizmetler satın aldı. Bu nedenle Tesla'ya 300 bin dolar ödendi.

 

Independent Türkçe, CNBC, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU