Çevre Bakanı'nın “faiz lobisine karşı kuruldu” dediği Emlak Bankası’nın hikayesi

Cumhuriyet tarihinin en önemli mimari projelerini desteklemek amacıyla 93 yıl önce kurulan Emlak Bankası, “faizsiz bankacılık” prensibiyle doğrudan şirketleri değil, şirketlerin ihtiyaçlarını fonlayacak

Fotoğraf: Facebook/ @EmlakBankTR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ümraniye’de katıldığı Emlak Bankası iftarında 18 yıl aranın ardından yeniden faaliyete geçen Türkiye Emlak Katılım Bankası hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

“Emlak Bankası sıradan bir banka değildir” diyen Kurum, “Bu ülkeye zarar vermek adına ekonomik spekülasyon yapanlara, manipülasyonculara, dolar spekülatörlerine ve faiz lobisine cevap vermek için ihdas edilmiş bir kurumdur” ifadelerini kullandı. 

Bir bankanın kurulmasının en az 14 ay süreceğini ancak Emlak Bankası’nın altı ayda faaliyete başladığını söyleyen Kurum, “Dünyada ilk defa bir ticari banka, katılım bankasına dönüştürüldü” dedi. 

93 yıllık tarih

Savaş sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 3 Haziran 1926’da Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla kurulan Emlak ve Eytam Bankası, yıllar içinde Türkiye Emlak Kredi Bankası, Tek Bank, Türkiye Emlak Bankası ve son olarak Türkiye Emlak Katılım Bankası adlarını aldı. 

20 milyon liralık sermaye ile kurulan banka, 1953’e gelindiğinde bu miktarı 300 milyon liraya çıkardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluşunun ilk yıllarında, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nde inşa edilen yeni meclis binası, Ankara’daki Türk Ocağı ve Merkez Bankası binaları, Ankara Devlet Opera ve Balesi binası gibi projeleri destekledi. Bunun yanı sıra, Ankara’da Yenimahalle, İstanbul’da Levent, Koşuyolu, Emekli Subay Evleri, İzmir’de Denizbostanlısı, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutları projelerine imza attı. 

31 Aralık 2000 itibarıyla 405 şubesi ve 10 bin çalışanı bulunan Türkiye Emlak Bankası, dönemi itibarıyla Türkiye'nin aktif büyüklükte dokuzuncu bankası konumundaydı.

2001 krizi sonrası girilen darboğaz nedeniyle 3 Temmuz 2001’de Emlak Bankası’nın bankacılık yapma yetkisi sona erdirildi ve tasfiye kapsamına alındı.

750 milyon lira sermaye ile kuruldu 

2016 sonrası dönemde özellikle inşaat sektöründe başlayan zorluklar nedeniyle sektör temsilcilerinden, Emlak Bankası’nın yeniden kurulması ve zor durumdaki inşaat sektörünü piyasadan daha uygun koşullardaki kredilerle desteklenmesi talep ediliyordu.

Tasfiyeden 16 yıl sonra Mayıs 2017’de “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 10’ncu maddesi kapsamında Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi’nin tasfiyeden çıkarılması TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 

Ağustos 2018’de yapılan ilk yönetim kurulu toplantısıyla Genel Müdürlük görevine Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Deniz Aksu atandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) incelemelerinin ardından 26 Şubat 2019 tarihinde faaliyet izni alındı. Karar, 27 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

750 milyon lira sermayeye sahip Banka’nın Genel Merkezi Ataşehir’de açıldı. Yıl sonuna kadar yedi bölgede 15 şube ve 250 personel hedefi bulunuyor. 


Doğrudan kredi verilmeyecek

Katılım bankacılığı, İslami bankacılık ilkesini benimsediği için Arap dünyasında faiz kullanılmayan bankacılık olarak biliniyor. 

Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın sıfır faizle mi yoksa çok düşük faizle mi faaliyet göstereceği henüz net değil. Emlak piyasası, Banka’nın konut finansmanı paketini açıklamasını bekliyor. 

Emlak Bankası’nın 93 yıl önceki modelinden bir noktada ayrılıyor. O da bir katılım bankası olması nedeniyle şirketlere doğrudan finansman vermek yerine üretim finansmanına odaklanacak olması. Yani bir inşaat şirketinin demir, çimento gibi mal ya da hizmet alımları fonlanacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, daha önce yaptığı bir açıklamada “Emlak Bankası ile sektöre ve gayrimenkul ile alakalı işlere destek olmak adına ithal malların burada üretilmesini sağlamak adına hızlı bir kuruluş süreci işletiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU