Suriye’de intihar ettiği iddia edilen asker için Romanlardan yürüyüş: "Şopar" diye hakaret edildi

Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel, "Bölük komutanı bu arkadaşımıza roman olduğundan dolayı 'şopar öyle yap, şopar böyle yap' şeklinde hakaret ediyor" diye konuştu

Roman asıllı Caner S., Suriye'nin İdlib kentinde askerlik yaptığı sırada 29 Nisan perşembe günü yaşamını yitirdi. Yetkililerden yapılan açıklamada ölümün intihar olduğu belirtildi.

Ancak Caner S.'nin ailesi, Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel ve Roman kökenli CHP'li vekil Özcan Purçu ise Caner S.'nin ölümünün intihar değil şüpheli bir ölüm olduğunu ve devlet yetkililerinin konunun üzerine gitmediğini söyledi.  

Cumhuriyet'ten Yaprak Akbaba'ya konuşan Purçu, Caner S.'nin naaşının Türk bayrağına sarılmadan tabutla gönderildiğini ve bu olayın şüpheli bir ölüm olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

"Çocuk solak, kalbinden kendini vuramaz"

Purçu şunları kaydetti:

Başka birinin silahıyla vefat ettiğini, şüpheli bir ölüm olduğunu öğrendik. Ailesi bir aydan beri de çocuğun üzerinde ciddi bir baskı olduğunu söyledi. Caner, idlib'e gönüllü olarak gitmiş. Böyle bir beyanı olan, 'arkadaşlarımla birlikte İdlib'de öleceğim' diyen birinin intihar etmesi çok şüpheli bir durum. CHP olarak bu olayın peşindeyiz. Hukuki süreç için mücadele edeceğiz. Bu çocuk canını hiçe sayıp bu ülkenin güvenliği için gidip orada ölüyor ve şehit sayılmıyor. Ailesi 'benim oğlumun onurunu iade edin, benim oğlum şehit edildi' diyor. Bayrağa sarılmadan tabutla geldi, şehit bile sayılmadı. Şüpheli bir ölüm olduğunu düşünüyorum. Nöbet esnasında kendi silahı yerine başka bir silahtan çıkan kurşunla ölüyor. Çocuk solak, kalbinden kendini vuramaz. Psikolojisi yerinde olmasa neden başkasının silahıyla intihar etsin?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Psikolojik açıdan hiçbir sıkıntısı yoktu"

Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel de Caner S.'nin askere gönüllü gittiğini belirterek, "Askerliğinin bitmesine 40 gün kala normal silahla hayatına son verildi. Resmi kaynaklar 'intihar' diyor. Askeri birlikten gelen bilgi intihar ettiği yönünde. Psikolojik açıdan hiçbir sıkıntısı yoktu, mahalledeki  arkadaşlarının da bu yönde açıklaması vardı. Bu çocuğun herhangi bir sorunu yoktu. 'Askerden döndüğümde sevdiğim kızı aileme isteteceğim' diyor. Komutanın silahını alıp kendini vurduğu söyleniyor. Bir insan silahı kalbine doğrultup vurmaz. Defin işlemleri yapılırken kalbinin olduğu bölge bantlanmıştı" diye konuştu.

Caner'in intihar etmediği yönünde duyumlar aldıklarını kaydeden Tangel şöyle konuştu:

Askerdeyken bölük komutanı Caner'i 'seni vuracağım, öldürüp burada gömeceğim, sana bu onuru yaşatmayacağım' diye tehdit ediyormuş. Bugün yapılan eylemin temel amacı bilgi edinmek. Bir haftadır devlet yetkililerinin bu olayı araştırıp bilgi vermesini istiyoruz. Fakat herhangi bir yetkili bu olaya dahil olup ilgi göstermedi.

"Komutan 'şopar öyle yap, şopar böyle yap' şeklinde hakaret ediyor"

Caner S.'nin Şırnak'ta görev yaparken sınır harekatına gönüllü katıldığını belirten Tangel, "Oradaki bölük komutanı bu arkadaşımıza roman olduğundan dolayı 'şopar öyle yap, şopar böyle yap' şeklinde hakaret ediyor. Caner kardeşimizin “Bana şopar demeyin” ve “bu roman kelimesiyle önüme çıkmayın” diyor fakat bölük komutanı da bu arkadaşımızın okuma yazması olmadığından dolayı bu arkadaşı rencide etmek için elinden geleni yapıyor. 'Git evine bunu ezberle' diyor. 'Komutanım ben bunu nasıl ezberleyeyim benim okuma yazmam yok' diyor. Komutanının üzerine gitmesi nedeniyle Caner kardeşimiz ailesini arayarak 'Bu komutan benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum’ diyor. Ailesi de muhtara gidiyor ve muhtar da bölük komutanını arıyor. Komutan da 'O bizim askerimiz aramızda bir sorun yok' diyor” ifadelerini kullandı.

MSB'den açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise 1'inci Komando Tugayı Komutanlığı’nda görev yapan Piyade Er Caner S.'nin ölümünün intihar değil, şüpheli bir ölüm olduğu yönünde basında haberler yer aldığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı:

İlk bilgiler kapsamında Piyade Er Caner S:'nin 29 Nisan 2021 tarihinde nöbette iken intihar ettiği tespit edilmiştir. Her olayda olduğu gibi olayla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Tahkikat sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır

 

 

 

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU