Bakan Koca "düşük test sayısı" iddialarına cevap verdi: Test sayılarının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur

Bakan Koca, son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısının yarı yarıya düştüğünü söyledi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Edirne'de, ülke genelindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tam kapanma süreciyle vaka sayılarında hızlı bir düşüş beklediklerini vurgulayan Koca, "Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarında görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz" dedi.

"Testler semptom gösteren kişilere veya temaslı kişilere yapılmaktadır"

Günlük test sayılarında düşüş olduğuyla ilgili tartışmalara da değinen Koca, şunları kaydetti: 

Test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı değerlendirmeler görüyoruz. Testler semptom gösteren kişilere veya temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlamalarla birlikte temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da hem polikliniğe olan müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir. Tüm Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur

Vaka sayılarındaki düşüş hızını artırmanın önemine vurgu yapan Koca, "Vatandaşlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı, gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz. Bayramı bayram gibi yaşamak istiyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU