Otel rezervasyon siteleri düzmece indirimlerle müşterileri aldatıyor

Rezervasyon sitelerine bu uygulamalarını düzeltmeleri için Eylül'e kadar süre verildi

Fotoğraf: The Independent

İngiltere’nin bağımsız tüketici gözlemcisi "Which?" otel rezervasyon sitelerinin son dönemdeki sıkı önlemlere rağmen düzmece indirimlerle müşterileri aldatmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Tüketici gözlemcisi kuruluş, Expedia, Booking.com ve Agoda’nın da aralarında bulunduğu otel rezervasyon sitelerinin İngiltere Rekabet ve Piyasalar Otoritesi’nin (CMA) yasakladığı uygulamaları hala devam ettirdiğini ortaya koyan bir araştırma yayımladı.

CMA şubatta, Expedia, Booking.com, Trivago, Hotels.com, Agoda ve Ebooker sitelerine otellerin popülaritesiyle ilgili yanlış izlenim vermek, odaların tam maliyetlerini gizlemek ve hileli indirimlerin reklamını yapmak yoluyla tüketicilere baskı yapmaktan vazgeçmeleri talimatı verdi.

Ancak gözlemci kuruluş Which?, CMA’nın talimatına rağmen sitelerin bu metotları uygulamayı sürdürdüğünü ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Which?, Trivago ve Expedia’nın Paris’teki Millesime otelinin reklamını yaptığını belirtti. Buna göre otelin 244 sterlin’lik (yaklaşık bin 900 tl) fiyatının yüzde 63’lük bir indirim anlamına geldiği iddia edildi. Fakat bu, otelin reklamının yapıldığı başka bir sitedeki en pahalı fiyatla yapılan bir karşılaştırmadan ibaretti. Dahası diğer site tercih edildiğinde, aynı otel odasının fiyatının Expedia’daki fiyattan 4 sterlin (yaklaşık 31 tl) daha düşük olduğu görüldü.

Which? ayrıca sitelerin başka baskı taktikleri uyguladığını da ileri sürdü. Gözlemci kuruluş, Booking.com’un, Edinburgh’daki Balmore Guest House’da özel harici banyolu çift kişilik odanın “son oda” olduğunu belirtirken, otelde banyoları içeride olan başka 7 odanın da aynı fiyattan kiralanabileceğini fark etti.

Which?, Agoda sitesini de müşterileri yanlış yönlendirmekle suçladı. Kuruluş, söz konusu sitenin Grand Hyatt New York otelinin geceliğini tek fiyat gösterirken, rezervasyon işlemine devam edildiğinde sitenin bu tek fiyata ilaveten 30 sterlin (yaklaşık 230 tl) vergi ve servis ücreti eklediğini belirledi.

CMA, rezervasyon sitelerine bu uygulamalarını sonlandırması için eylül ayına kadar süre tanıdı.

Gözlemci kuruluşun seyahat editörü Rory Boland konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu siteler yılladır usulsüz satış uygulamaları nedeniyle cezalandırılmıyor. Rekabet kurulunun müdahalesi olumlu bir adım olsa da bu yaz milyonlarca tatilci herhangi bir değişiklik yapılmadığı için yine dolandırılmış olacak. En doğru fiyat için oteli doğrudan aramanız daha iyi olacaktır. Fiyat daha ucuz olmayabilir ancak otel genellikle size indirim, teşvik edici bir şeyler veya bir şişe şampanya ikramı sunacaktır.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU