Uluslararası Af Örgütü’nden Şanlıurfa'da işkence iddialarına ilişkin acil eylem çağrısı

Metinde işkence iddialarına ilişkin İçişleri Bakanlığı'na mektup yazma önerisi dile getirildi

Yaylacık Jandarma Karakolu bahçesindeki bu görüntüler barolar, partiler ve STK'ların tepkisine neden olmuş, gözaltında işkence iddiaları dile getirilmişti / Fotoğraf: Twitter

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi Yaylak Jandarma Karakolu bahçesinde ters kelepçeli, yüzü koyun gözaltı görüntüleri ve avukatların işkence iddiası Uluslararası Af Örgütü’nü harekete geçirdi.

Af Örgütü Halfeti’de PKK’lılarla çıkan çatışma sonrası gözaltına alınan ve 22’si serbest bırakılan 47 kişiye kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla “acil eylem” çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çağrıda "İşkenceye dair inanılmaz iddialar var" denildi: 

“Türkiye’nin güneydoğusundaki Urfa ilinde güvenlik güçleriyle silahlı PKK arasında çıkan çatışmalar sonrasında 18-21 Mayıs tarihleri arasında erkekler, kadınlar ve 3 çocuktan oluşan 47 kişilik bir grup gözaltına alındı. Yetişkinlerin işkence ve diğer kötü muamelelere maruz kaldığına dair inanılmaz iddialar var. 24 Mayıs itibariyle, 3’ü çocuk 22 kişi serbest bırakıldı. Halen terörle mücadele şubesinde tutulan 25 kişi işkence veya başka kötü muamele riski altında bulunuyor ve bağımsız tıbbi bakıma hemen erişim izni verilmesi gerekiyor.”

 

af örgütü.png
Uluslararası Af Örgütü'nün acil eylem çağrısı

 

İçişleri Bakanı'na mektup yazma çağrısı

İngilizce kaleme alınan bildiride, İçişleri Bakanlığı'nın adresi verilerek, gözaltındaki kişilere kötü muamelenin önlenmesi talebini içeren mektup yazma daveti yapıldı, bir de örnek metin sunuldu. İşkence iddialarının serbest bırakılan isimlerin anlatımları ve avukatların ulaştırdıkları bilgi ve belgelere dayanılarak dile getirildiği bildiride şöyle denildi: 

“Urfa'da Bozova, Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde avukatların tanıklıklarına ve fotoğraflarına göre, bazı yetişkin tutuklular arkadan kelepçelendi. Polis memurlarının, terörle mücadele şubesinde tutulan tutukluları silahlarının kabzasıyla dövdüğü, sorguya çekilmeleri sırasında tekmeleyip yumrukladıkları ve bazı kişilerin (avukatlar en az 4 kişi diyor) cinsel organlarına elektrik şoku uyguladıkları iddia ediliyor. Tutuklular avukatlarına, polis memurları olmadan doktorlar tarafından görülmelerinin önlendiğini söyledi.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU