Aranan "eksik parça" bir milyar yıllık fosilden çıktı

"Fosil kayıtlarında daha önce tanımlanmamış karmaşık çok hücreli bir yapıya doğru ilk adım"

Fosilin boyutu 30 mikrometrenin altında (Paul Strother)

Bilim insanları İskoçya'da yaşamın evrimsel tarihine yeni bir ışık tutan bir milyar yıllık fosil buldu.

İki farklı hücre türü içeren fosilin, şimdiye kadar kaydedilen en eski çok hücreli hayvan olabileceği ifade edildi. Zira mikrofosil, tek hücreli ve çok hücreli hayvanlar arasında daha önce bulunmamış bir organizmaya işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, Torridon Gölü'nde keşfedilen fosilin çok iyi korunduğunu ve böylece hem hücresel hem de hücre altı düzeyde analiz yapılabildiğini kaydetti.

Current Biology adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan bulgular, Bicellum Brasieri denen yeni organizmanın biçiminin, hayvanları ve bunlara en yakın tek hücreli akrabalarını içeren Holozoa adlı organizma grubuna benzediğini gösterdi.

Araştırmacılardan Profesör Charles Wellman, "Karmaşık çok hücreli organizmaların kökenleri ve hayvanların kökenleri, yaşamın evrimsel tarihindeki en önemli iki olay olarak kabul ediliyor. Keşfimiz, her ikisine de yeni bir ışık tutuyor" dedi.

Sheffield Üniversitesi Hayvan ve Bitki Bilimleri Bölümü'nde akademisyen olan Wellman sözlerini şöyle sürdürdü:

İki farklı hücre tipinin düzenlenmesinden oluşan küre biçiminde ilkel bir organizma bulduk. Bu, fosil kayıtlarında daha önce tanımlanmamış karmaşık çok hücreli bir yapıya doğru ilk adım.

Yaşamın kökenleri hakkındaki en büyük tartışmalardan biri, bunun tuzlu denizlerde mi yoksa tatlı sulu göllerde mi başladığı konusunda. 3,5 milyar yıllık fosiller ilk mikrobiyal yaşamın deniz ortamında başlama ihtimalini doğursa da Bicellum Brasieri'nin farklı bir cevabı var.

Zira Wellman bu konuda şöyle konuştu:

Bu yeni fosilin keşfi, bize çok hücreli hayvanların evriminin en az bir milyar yıl önce başladığını gösteriyor. Hayvanların evriminden önce meydana gelen olayların okyanus yerine göl gibi tatlı sularda yaşanabileceğine işaret ediyor.

 

Independent Türkçe, Phys.org, ScienceAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU