Japonya'da yeni bir ördek gagalı dinozor türü keşfedildi

Tuhaf dişleri olan yeni türün ismi, Japon mitolojisinden esintiler taşıyor

Görselde Yamatosaurus izanagii (ortada), diğer hadrosaurlarla birlikte resmediliyor (Masato Hattori)

Japonya'nın Hyogo eyaletindeki Awajishima adasında ördek gagalı, yeni bir dinozor türü keşfedildi.

Japon ulusunun bu adada doğduğu efsanesine ithafen yeni türe Yamatosaurus izanagii ismi verildi. "Yamato", kadim Japonya anlamına gelirken, "Izanagi" de ülkenin mitolojisinde Japon adalarını yarattığına inanılan tanrının adı.

Keşfin ardında Hokkaido Üniversitesi profesörü Yoshitsugu Kobayashi liderliğindeki bir araştırma ekibi yer alıyor. Ekip, bulgularını 27 Nisan'da hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımladı.

Yeni türe ait fosiller 2004'te 72 yaşındaki amatör bir fosil toplayıcısı olan Shingo Kishimoto tarafından bulunmuştu. Dişlerden ve boyun kemiklerinin de yer aldığı kalıntılar, yaklaşık 72 milyon yıl öncesine tarihlenmişti.

Türe ait toplam 23 fosil keşfedilmişti.

Fosiller ördek gagalı, otobur dinozorlardan oluşan Hadrosauridae ailesine aitti. Bu ailedeki yetişkin dinozorların uzunluğunun 7 ila 8 metre ve ağırlığınınsa 4 ila 5 tona ulaşabildiği tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırmada ekip dişlerin, boyun kemiklerinin ve diğer kalıntıların özelliklerini Hadrosauridae ailesinde yer alan 70 türle bilgisayar ortamında karşılaştırdı.

Bulgular, Awajishima adasında bulunan yaratığın alt çenesinde daha az diş olduğunu ve başka farklı özellikleri bulunduğunu gösterdi. Bu da araştırmacıları yeni bir tür keşfettikleri sonucuna götürdü.

Hadrosauridae dinozorları, milyonlarca yıl önce Avustralya ve Hindistan hariç dünyanın dört bir yanında geniş alanlarda yaşadı.

Ancak araştırmacılar, Yamatosaurus izanagii'nin 20 milyon yıldır görünümü değişmeyen ilkel bir tür olduğunu söylüyor.

Hadrosauridae ailesinin diğer ilkel türleri Çin ve Moğolistan'da keşfedilmişti. Bu nedenle ekip, söz konusu türün Asya ve Kuzey Amerika'daki Appalachian bölgesinde ortaya çıktığına ve daha sonra Asya'da yayıldığına inanıyor.

Ulusal Doğa ve Bilim Müzesi'nin müdür yardımcısı Makoto Manabe, bulguların önemini şöyle açıklıyor:

Yamatosaurus izanagii dinozorları, Japonya'nın Asya'daki dinozorlarla ilgili araştırmalar için önemli bir yer olduğunu gösteriyor.

 

Independent Türkçe, The Asahi Shimbun, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU