İsrail ordusu, Filistin seçimlerinin ertelenmesiyle yaşanabilecek gerilime hazırlık yapıyor

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın 15 yıl aradan sonra düzenlenmesi planlanan seçimleri erteleme kararı alacağı iddia ediliyor

İsrail'in sınır bölgelerinde tansiyon bir süredir yüksek (Reuters)

Filistin'de 15 yıl aradan sonra gelecek ay düzenlenmesi planlanan seçimlerin ertelenme ihtimali güçlenirken, İsrail ordusu olası protesto gösterilerine karşı sınırda güvenlik önlemlerini artırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail basınına göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin oy verme hakkıyla ilgili soru işaretleri nedeniyle seçimleri erteleme kararı alması bekleniyor.

İsrail televizyonu Channel 12, Hamas'ın seçimlerin ertelenmesinden dolayı muhtemelen İsrail'i suçlayacağını ve orduya bağlı Güney Komutanlığı'nın sınır bölgesinde tansiyonun yükselme ihtimaline karşı hazırlık yaptığını duyurdu.

Haberde, Abbas'ın da gerilimin azaltılması için Filistin güvenlik güçlerine talimat verdiği ve Hamas'ın tepkisini yumuşatmak amacıyla baskı kurulması için Katar ve Mısır'a üst düzey danışmanlarını gönderdiği iddia edildi.

İsrail: Seçimlere müdahale etmiyoruz

Filistinli taraflar İsrail'i Doğu Kudüs'teki seçim sürecini engellemeye çalışmakla suçlarken Gazze'de iktidarı elinde tutan Hamas, dün yaptığı açıklamada seçimlerin ertelenme ihtimalini reddettiğini bildirmiş ve böyle bir durumdan İsrail'i sorumlu tutacağını açıklamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı siyaset direktörü Alon Bar ise, önceki gün 13 Avrupa Birliği ülkesinin büyükelçisiyle görüşmüş ve İsrail'in Filistin seçimlerine müdahale ettiği iddialarını reddetmişti.

İsrail ve Gazze arasında gerilim son günlerde zaten yükselmiş durumda. Doğu Kudüs'te Ramazan ayının başından bu yana İsrail'in  uyguladığı kısıtlamalar, özellikle sınır bölgelerinde tansiyonu yükseltti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketlerin düşürüldüğü ve buna karşılık Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'na ait bazı noktaların vurulduğu yönünde açıklamalar yaptı.

Seçimin favorisi Hamas

Filistin'de 2006'da genel seçimleri az farkla kazanan Hamas'ın El Fetih'le çıkan çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirdiği 2007'den bu yana, Hamas ve El Fetih hareketleri arasında büyük bir siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. Gazze Şeridi 2007'den bu yana Hamas yönetimi altında bulunurken, işgal altındaki Batı Şeria ve diğer Filistin bölgeleri, El Fetih'in kontrolündeki Filistin Ulusal Yönetimi'nin elinde.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta, 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Kararnamede 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.

Son anketlere göre seçimlerin düzenlenmesi halinde Hamas'ın yarışı önde götürmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU