50 milyon doz Sputnik V aşısı alımı için anlaşma imzalandı

Aşılar Mayıs ayından itibaren Türkiye'ye gelecek

Fahrettin Koca, Türkiye'nin Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu / Fotoğraf: Reuters

Türkiye'de tespit edilen yeni koronavirüs vakalarındaki kademeli düşüş devam ederken, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısından 50 milyon doz alınması için anlaşma imzalandı. Aşılar Mayıs ayından itibaren Türkiye'ye gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısının ardından, Sputnik V aşısının alımı için yapılan anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.

Koca, "Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir" dedi.

BioNTech aşısında randevu karmaşası yaşandı

Aşıların tedarikinin iki ay kadar süreyle "güçleştikten" sonra Haziran ayında rahatlamasının beklendiğni ifade eden Koca, Türkiye'de uygulanmaya başlanan ikinci aşı olan Pfizer-BioNTech aşısının iki dozu arasındaki sürenin 6-8 haftaya uzatılması kararının alındığını da ifade etti.

Ancak bu sabah NTV'de yer alan bir haberde bu kararın iptal edildiği belirtildi. Habere göre, mevcut randevular korunacak, yeni randevular ise 6-8 hafta arasına verilecek.

Koca koronavirüsün varyantlarına rastlanma sıklığı hakkında da bilgi verdi. Türkiye'de en çok görülen mutasyon türünün İngiltere varyantı olduğunu tekrar ifade eden Koca, "Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir" dedi.

 

Reuters, NTV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU