Seçimin iptal gerekçesiydi, 23 Haziran için de memur olmayanlar sandık kurulunda görevlendirilmiş

CHP Beykoz örgütü, sandık kurullarında görevlendirilen ve memur olmayan 4 kişinin memurlarla değiştirilmesini istedi

AK Parti'nin İstanbul seçiminin iptali talebiyle YSK'ya yaptığı başvuruda en önemli gerekçe memur olmayanların sandık kurullarında görev almasıydı.

AK Parti'nin bu itirazı, YSK'nın 7 üyesi tarafından kabul gördü ve İstanbul'da 23 Haziran'da seçimin yenilenmesine karar verildi.

Bu karara rağmen, memur olmayanların, 23 Haziran için de sandık kurullarında görevlendirildiği ortaya çıktı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, haberi bir mesajla duyurdu.  

 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Memur olmayanların sandık kurullarında görevlendirildiğini CHP örgütü ortaya çıkardı. Buna göre, memur olmayan 4 kişi 23 Haziran'da sandık kurulunda görevlendirilmişti. CHP Beykoz İlçe Seçim Kurulu üyesi, İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu ve bu 4 üye yerine, memur üye görevlendirilmesini istedi.

 

 

YSK'nın en önemli iptal gerekçesiydi

Yüksek Seçim Kurulu, seçimi iptal kararından 16 gün sonra açıkladığı gerekçeli kararında seçimin iptali için "seçim sonuçlarına müessir (etkileyici)" olay ve hal olarak, "Sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olması zorunluluğuna uyulmamasını" gösterdi. 

YSK'nin 4 üyesinin muhalefet şerhiyle birlikte 250 sayfayı bulan gerekçeli kararda ayrıca 108 sandıkta oy sayım cetvellerindeki usulsüzlük ve 706 kısıtlı/ölü/zihinsel özürlü seçmenin oy kullanmasını, tek başına seçim sonucuna müessir olmamakla birlikte, sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı biçimde belirlenmesi ile birlikte değerlendirildiğinde, seçimin güvenilirliğini ortadan kaldıran, seçim güvenliğini zedeleyici" unsurlar olarak nitelendirip iptale gerekçe yapıldı.

Karara, YSK Başkanı Sadi Güven ile üyeler Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın muhalefet şerhi koydu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU