Prof. Şahin: Ağustos ayına kadar Avrupa'da sürü bağışıklığı sağlanmış olacak

Salgının son durumuna ilişkin açıklamada yapan Şahin, Avrupa'nın gelecek dört ay içinde sürü bağışıklığı geliştirmiş olacağını söyledi. Şahin ayrıca BioNTech aşısının Hindistan varyantına karşı etkili olduğunu savundu

Fotoğraf: AA

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, salgın durumuna ve aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahin, Avrupa'nın koronavirüse karşı sürü bağışıklığına Temmuz veya Ağustos ayında ulaşacağını söyledi. 

Aşı olan kişilerden alınan verilerin bağışıklık tepkisinin zamanla zayıfladığını gösterdiğini de belirten Şahin ayrıca, üçüncü doz bir aşıya ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aşının etkinliği altı ay sonra azalıyor, üçüncü doza ihtiyaç var"

Şahin, "Araştırmalar, BioNTech / Pfizer aşısının etkinliğinin altı ay sonra yüze 95'ten yaklaşık yüzde 91'e düştüğünü gösteriyor. Aşı korumasını yüzde 100'e ulaştırmak için üçüncü bir doza ihtiyacımız var. Ve sonra, muhtemelen her yıl veya belki de her 18 ayda ek bir güçlendirici aşı olmanın gerekli olacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

"BioNTech, Hindistan varyantına karşı etkili"

BioNTech'in kurucu ortağı Şahin, aşılarının Hindistan varyantına karşı etkili olduğundan da emin olduklarını belirtti. 

"Hala Hint varyantını test ediyoruz, ancak Hint varyantında daha önce test ettiğimiz ve aşımızın engellediği mutasyonlar var, bu yüzden kendimden eminim" diyen Şahin, bu varyanta karşı aşının daha da güçlendirilmesi gerekirse bunu yapabileceklerini söyledi. 

Şahin, aşılarının Çin'de onaylanma sürecine ilişkin ise "Çok büyük ihtimalle Haziran'da bekliyoruz" dedi. Çin'in aşıyı onaylaması halinde Pfizer/BioNTech ülkedeki ilk yabancı Kovid-19 aşısı olacak. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU