“Balina hapishanesi”nin sahibi 98 beyaz balina ve orkayı salmayı reddediyor

Rusya'daki balina çiftliğinin sahibi: Ne salıvermesinden bahsediyorsunuz? Bu memeliler benim mülküm

Rusya’da 98 orka (katil balina) ve beyaz balinanın (beluga)  kafeslerde tutulduğu balina çiftliğinin sahibi, deniz memelilerini salıvermeyi düşünmediğini söyledi.

Balinaların yasa dışı tutulduğu balina çiftliği, ülkenin Pasifik kıyısında bulunan Nakhodka kentinde yer alıyor.

Çiftliğin sahibi Afalina şirketinin Genel Müdürü Alexei Reshetov şunları söyledi:

“Balinaların salıverilmesini ancak mülkiyet hakkımı yitirdiğimde sorabilirsiniz. Ne salıvermesinden bahsediyorsunuz? Bu memeliler benim mülküm. Onları serbest bırakmak gibi bir karar almadım, böyle bir şey yapmayı düşünmüyorum.”

“Balina hapishanesi” olarak anılan çiftliğin fotoğrafları ilk kez geçen yıl ortaya çıkmıştı.

İlk başlarda tesiste 90 beyaz balina ve 12 orka tutuluyordu. Ancak bazı memelilerin kaçtığını belirten yerel savcılar, tesiste 87 beyaz balina ve 11 orkanın kaldığı bilgisini verdi.

Balinaların dar havuzlarda sıkışık bir halde tutulmasından dehşete düşen çevreci gruplar, tesise yakın bir noktada protestolar düzenledi. 
 

whale-prison.jpg
Balinaların tutulduğu tesisten bir kare / Fotoğraf: Free Russian Whales


Her ne kadar Alexei Reshetov devlet ajansı Tass’a hayvanların sahibi olduğunu söylese de çiftliğin 4 ayrı şirkete ait olduğu belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birbiriyle bağlantıları bulunan 4 şirket daha önce de balinaları yasa dışı şekilde tutmaktan cezaya çarptırılmıştı. Şirketlerin hayvanları yurt dışındaki eğlence parklarına sattıkları belirtiliyor.

Rus yasaları balinaların sadece bilimsel amaçla tutulmasına izin veriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu konuyla özel olarak ilgileniyor. Putin’in sözcüsü, Putin’in balinaların salıverilmesini istediğini kaydetti. 
 


Rus yetkililer tarafından şubatta yapılan açıklamada balinaların doğal yaşam alanlarına salınacağı bildirilmişti ancak yetkililerin talimatı henüz yerine getirilmedi.

Yaza kadar balinaların doğal alanlarına salıverilmesini uman yetkililer, kendilerine danışmanlık etmesi için bir Fransız okyanus araştırmacısını ülkeye davet etti.

Rus bilim insanları balinaların rehabilitasyonunun yaklaşık 300 milyon ruble (yaklaşık 30 milyon TL) tutacağını tahmin ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU