Myanmar gölge hükümeti, ASEAN’ın çağrısını memnuniyetle karşıladı

Zirve sonrası yapılan açıklamada, ASEAN liderler toplantısında ‘Myanmar'daki şiddetin derhal sona erdirilmesi’ gereği üzerinde fikir birliğine varıldığı kaydedildi

Dün Mandalay'da darbe karşıtı bisiklet gösterisi (EPA)

Myanmar’daki gölge hükümet, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderlerinin orduya, protestocu sivillere yönelik şiddete son verme çağrısını memnuniyetle karşılarken, bakılara rağmen dün yine gösteriler düzenlendi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı haberine göre, Siyasi Mahkumlara Yardım Birliği (AAPP) verilerine göre, ordu tarafından gösterilere yapılan baskı neticesinde 740’i aşkın kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, bölgede yaşanan istikrarsızlık sebebiyle yaklaşık 250 bin kişi yerlerinden edildi. Myanmar askeri yönetimi lideri General Min Aung Hlian geçtiğimiz Cumartesi günü,  ASEAN’a üye 10 ülkenin katılımıyla gerçekleşen zirveye katıldı.

ASEAN ülkeleri, Myanmar’daki şiddetin derhal durdurulması için 5 konuda mutabakata vardı. ASEAN, tüm taraflar arasında arabuluculuğu kolaylaştırmak adına Myanmar'a temsilci atamayı planlıyor.

Zirve sonrası yapılan açıklamada, ASEAN liderler toplantısında ‘Myanmar'daki şiddetin derhal sona erdirilmesi’ gereği üzerinde fikir birliğine varıldığı kaydedildi.

Çoğu üyesi Aung San Suu Çii’nin partisi olan Ulusal Demokrasi Birliği üyesi olan Gölge Hükümet sözcüsü, ‘cesaret verici’ olduğu gerekçesiyle şiddete son verilmesini çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Uluslararası İşbirliği Bakanı, ulusal birliğin istediği şeyin de bu olduğunu söyleyerek, ASEAN Sekreterliği’nin katılımını heyecanla beklediklerini dile getirdi. Bakan açıklamasında, halk ve bölge için özgürlüğün yeniden tesis edilmesi için ASEAN ile kararlı bir şekilde harekete geçmeyi dört gözle beklediklerini söyledi. Gölge hükümet üyeleri, askeri grup tarafından ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla takip ediliyor.

Bu bağlamda Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etmeye devam edeceğini duyurdu.

Darnebn yanı sıra kanlı baskınlar yapan ordu, 70 gün boyunca geceleri internet hattını keserek cep telefonlarının kapsama alanını daraltarak ülke genlindeki iletişi aralarını kısıtladı ve bilgiyi etkin bir şekilde engelledi.

The Irrawaddy gazetesi dün, genel yayın yönetmenlerinin gözaltına alındığını duyurdu. Konuyla ilgili AFP’ye açıklama yapan gazetenin kurucusu Aung Zhao, General Min Aung Hlian’ın ASEAN zirvesine katılmasına rağmen işlerin her zamanki gibi ilerlediğine dikkati çekerek, gazete çalışanlarının çoğunun saklandığını söyledi.

Görgü tanıklarına göre, geçtiğimiz Cumartesi günü ordu Myanmar’daki gösterileri dağıtmaya çalışırken bir protestocu da öldürüldü. Nepido’da düzenlenen gösterilerde, protestocular motosikletleri üzerinde direniş sloganları atarken, polis ve ordunun mermi kullanmasıyla gösteri şiddetli ir şekilde sona erdi.

Şiddet tehditlerine rağmen, Burmalılar dün sokaklara dökülmeye devam etti. Yangon’un bir banliyösü olan Tamwe kasabasın

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU