Nobelli kimyagerlerle çalışan tek kadın, Dr. Orkide Çoşkuner-Weber’in alzaymır makalesi prestijli bilim dergisinde

Türk bilim insanı Dr. Orkide Çoşkuner-Weber, alzaymır hastalığı alanındaki çalışmalarıyla Amerikan Kimya Topluluğu´nun prestijli dergisi “Journal of Chemical Information and Modeling”in özel sayısına seçildi

Türk-Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkide Coşkuner-Weber / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türk-Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkide Coşkuner-Weber'in alzaymır konulu makalesi, American Chemical Society’nin prestijli bilim dergisi “Journal of Chemical Information and Modeling”de yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de kuantum kimyası ve istatistiksel mekanik alanlarında Nobel ödüllü gruplarla çalışan tek kadın, Türk bilim insanı Dr. Coşkuner-Weber'ın makalesi, alzaymır hastalığı alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Amerikan Kimya Topluluğu´nun prestijli dergisi “Journal of Chemical Information and Modeling”in özel sayısına seçildi.

 

dergi.jpg
Journal of Chemical Information and Modeling dergisi / Fotoğraf: Wikipedia

 

Derginin ilk kez kimya bilimindeki kadınlara atfedilen “Hesaplamalı Kimya Alanındaki Kadınlar” adlı özel sayısında yer alan Dr. Coşkuner ve Prof. Dr. Birgit Strödel’ın makalesi, alzaymır hastalığında oksidatif stresin mekanizmasını elektronik ve atomik seviyelerde dinamik olarak açıklıyor. Makale ayrıca kütle yoğunluk teorisi, kuantum moleküler dinamik simülasyonları, klasik moleküler dinamik simülasyonları ve özel toplama simülasyonları ile alzaymır hastalığı mekanizmasının nasıl araştırılacağını konu ediyor.

ABD’de kuantum kimyası ve istatistiksel mekanik alanlarında Nobel ödüllü gruplarla çalışan tek kadın olan Dr. Orkide Coşkuner-Weber hesaplamalı ve teorik kimya, yapay zeka ve fizik alanlarında başarılı kadınların sayısının azlığına dikkat çekti, 4. Endüstrileşme döneminde kadınların daha aktif olmaları gerektiğini söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU