Dişi meyve yarasalarının yiyecek karşılığı çiftleştiği keşfedildi

“Dişiler çoğunlukla yiyecek otlandıkları erkeklerin yavrusunu doğuruyor”

Dişi Afrika meyve yarasalarının yiyecek karşılığında çiftleştiğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Bilim insanları, dişi yarasaların genellikle aldırmıyor gibi gözüken erkek eşlerinin ağzından yiyecek aldıklarını ilk gördüklerinde kafaları karıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak 3 koloniyi bir yıldan fazla süre gözlemleyen araştırmacılar, erkeklerin cömertliklerinin karşılığını haftalar sonra çiftleşme ve yavrularla aldıklarını keşfetti.

Dişiler kiminle çiftleşeceklerini seçmeden önce birkaç uygun erkekten yiyecek çalarak bağlarını güçlendiriyor.

İsrail’deki Tel-Aviv Üniversitesi’nden araştırmanın lideri Yossi Yovel şunları söyledi:

“Üretici-otlakçı beslenme etkileşimleriyle üreme arasında güçlü bir ilişki keşfettik. Kısaca, dişiler çoğunlukla yiyecek otlandıkları erkeklerin yavrusunu doğuruyor. Bu çalma etkileşimleri cinsel birleşmeden haftalar önce başlıyor. Dişiler birkaç erkekle bu ilişkilerini güçlendiriyor ve en sonunda içlerinden biriyle çiftleşiyor.”

Current Biology adlı bilimsel yayında yer alan makaleye göre bilim insanları seks-için-yiyecek hipotezini araştırmak amacıyla yarasa kolonisindeki etkileşimleri inceledi ve ardından yavruların babalarını belirledi.

Araştırma dişilerin seçtikleri erkekler arasında örtüşme olmadığını, aynı erkekleri seçmediklerini açığa çıkardı. 
 

yarasa.jpg
Dişi Afrika meyve yarasası ve yavruları / Fotoğraf: The Independent


Bu durum dişilerin birkaç alfa erkekle çiftleşmek yerine, kimden aşırma yapacaklarını bireysel tercihlere dayandırdığını gösteriyor. Dişilerin hangi erkeklerden aşırma yapacakları her yıl değişiyor.

Memeli türlerinin yüzde 20'sinden fazlası yarasa

Bu davranış daha önce kuş ve böcek gibi diğer hayvan türlerinde görüşmüştü ancak ilk defa yarasalarda raporlandı. Sonuçların araştırmacıları “şaşırttığını” söyleyen Dr. Yovel şöyle devam etti:

“Hayvanlar aşırı karmaşık sosyal davranış ve yapılar sergileyebilir. Memeli türlerinin yüzde 20’sinden fazlasını yarasalar oluşturuyor ancak hala haklarında bilmediğimiz pek çok şey var. Pek çok yarasa türü nüfusu insan şehirlerine yaklaşan kolonilerde yaşıyor ve birçok sosyal davranış şekli gösteriyor. Ötüşerek sosyalleşiyorlar ve yıllar boyunca birbirlerini tanımaya devam edebiliyorlar gibi gözüküyor. Sosyal gelişkinliklerini kavrama noktasından hala çok uzağız.”

Afrika meyve yarasaları binlerce bireyden oluşan kolonilerde yaşayabiliyor ve iki yılda bir tek yavru doğuruyor.

Bilim insanları gelecekteki araştırmalarında bu ilişkilerin nasıl evrimleştiğini ve daha uzun zaman dilimlerinde nasıl değiştiğini keşfetmek ve aynı zamanda vahşi popülasyonları da incelemek istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU