"Komünist başkan"ın Dersim kararına kim destek verdi, kim karşı çıktı?

Tunceli Belediye Meclisi'nin kararıyla belediyeye Dersim tabelası asılması kararı sosyal medyanın sıcak tartışma başlıkları arasında yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Tunceli Belediyesi Meclisi, belediye binasındaki Tunceli Belediyesi tabelasının yerine Dersim Belediyesi tabelası asılmasına karar verdi. Oy çokluğu ile alınan karar Valilik'e gönderildi. Sonuç, Valilik kararıyla netleşecek.

Konu, sosyal medyanın en hararetli tartışma başlıkları arasında. Kentin adının Tunceli olarak kalmasını isteyenlerle, Dersim olmasını destekleyenler, meseleyi kendi bakış açılarına uygun etiketlerle gündeme taşıdı.

 

 

Köşe Yazarı Ahmet Hakan, Hürriyet'teki "Şu dört nedenle Dersim’den yanayım" başlıklı yazısında şunları söyledi:

- BİR: Oranın kadim adı “Dersim”dir... Türküler “Dersim” der... Destanlar “Dersim” der... Hatıralar “Dersim” der... “Tunceli” sonradan olmadır. Tarih her köşesinden “Dersim... Dersim...” diye haykırır.

- İKİ: Yakın tarihin sancılı dönemlerinde yaşananlar nedeniyle alınan kararların tümünü, bugün aynen devam ettirmekte ısrar etmek anlamsızdır. Tutuculuğa hiç mi hiç gerek yok.

- ÜÇ: Yörenin ahalisi, orayı “Dersim” olarak benimsiyorsa ve “Tunceli” adına ısınamıyorsa... “İlle de Tunceli diyeceksiniz” diye tutturulmaz... O yörenin ahalisine isim dayatmak, çok nahoş bir tutumdur.

- DÖRT: “Dersim”in adını değiştirme hakkının, Dersim’in yerel temsilcilerinde olmasının hiçbir sakıncası yoktur... “Buna devlet karar verir, sen kim oluyorsun”falan diye çıkışmak, seçilmiş yerel temsilcileri hafife almak olur.

 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, uzun bir açıklamayla karara tepki göstermişti. MHP de sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

 

 

HDP Genel Merkezi, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

 

 

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in basın danışmanı Murat İde konuyu AK Parti politikaları üzerinden değerlendirdi.

 

 

 

Atatürkçü Düşünce Derneği, konuyu yargıya taşıyacağını duyurdu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU