Pentagon: Ortadoğu'ya belki ek kuvvet gönderebiliriz ama sayısı 10-15 bini bulmaz

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan, Ortadoğu'ya Amerikan askeri gönderileceği iddialarına yanıt verdi

ABD'nin Basra Körfezi'ndeki varlığı İran'ı rahatsız ediyor / Fotoğraf: Reuters

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Ortadoğu'ya 5 bin veya 10 bin asker gönderecekleri iddialarının doğru olmadığını ancak ek kuvvet gönderilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Shanahan, İran konusunda ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie ile yakın temasta olduklarını ancak ABD medyasındaki bölgeye 5 ila 10 bin civarında asker sevk edileceği iddialarının doğru olmadığını belirtti.

 

AP Patrick Shanahan.jpg
Patrick Shanahan ABD'nin Ortadoğu'ya asker gönderip göndermeyeceği ile ilgili sorulara Vietnam gezisinde yanıt verdi / Fotoğraf: AP 

 

ABD Savunma Bakan Vekili, tedbirlere ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile bir araya geleceğini belirtti. 

ABD'nin bölgeye yığınak yaparak İran'ı provoke ettiği iddialarını yanıtladı. 

"Şu anda odaklandığımız konu Ortadoğu'da yeterli kuvvet koruma unsurlarına sahip olup olmadığımızdır. Bir değişiklik olduğunda size açıklama yapacağıma söz veriyorum. İran'ın yanlış hesap yapmasından kaçınmak istiyoruz. Bunların haklı yorumlar olduğunu düşünüyorum. İşimiz caydırıcılıktır. Bu, savaşla ilişkili değil. Orta Doğu'da görevlerimiz var. Serbest dolaşımı sağlamak, Suriye ve Irak'ta terörle mücadele, El Kaide'nin Yemen'de yenilmesi ve daha sonra da Ürdün ve İsrail'in korunması gibi. Şu anda üzerine çalıştığımız şey şu: Ortadoğu'da kuvvet koruma konusunda daha ne yapabiliriz?" 

Shanahan, tedbirlerin asker göndermeyi içerip içermediğine ilişkin soruya ise "Buna ek kuvvet göndermek de dahil olabilir." yanıtını verdi.

ABD, son zamanlarda Tahran'dan tehdit aldığı gerekçesiyle bir uçak gemisi görev grubunun yanı sıra bir çıkarma gemisi, 4 bombardıman uçağı ve bir Patriot hava savunma bataryasını bölgeye sevk etmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU