Küba'nın yeni lideri, devrimcilerle istekli halk arasında bir köprü olabilir mi?

David Hardling, Küba ekonomisinin yüzde 11 küçüldüğünü, ülkede döviz kıtlığı ve uzun gıda kuyrukları olduğunu belirterek Miguel Diaz-Canel'in görevinin köklü reform sunmak olduğunu yazıyor

Miguel Diaz-Canel bu hafta Küba'daki en güçlü pozisyon olan Komünist Parti Birinci Sekreteri oldu (AP)

Geçen birkaç gün içinde gerçekten tarihi bir şey oldu ama Spurs'un elit bir futbol takımı olup olmadığına dair hararetli küresel tartışma içinde bunu gözden kaçırmış olabilirsiniz.

62 yıldır ilk kez, Castro olmayan biri Küba'yı yönetiyor. Bu sahiden manşetlik bir hadise.

Miguel Diaz-Canel pazartesi günü, 1959'daki devrimden bu yana ülkenin en üst düzey görevini elinde tutan Fidel ve Raul Castro'nun ardından gelerek Küba'daki en güçlü makam olan Komünist Partinin Birinci Sekreteri görevini üstlendi.

Diaz-Canel görevi, emekliye ayrılan neredeyse 90 yaşındaki Raul Castro'dan devraldı. Raul, 10 yıl önce kardeşi Fidel'in halefi olmuştu.

Küba devriminin romantikleştirilen imajına karşın yeni lider, puro çiğneyen bir radikalden ziyade, görüntüsü binlerce politbüro fotoğrafı arasında göze çarpmayacak siyasetçi türünden bir parti görevlisine daha çok benziyor ki büyük ölçüde öyle.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni lider mühendislik eğitimi aldıktan sonra neredeyse 30 yıl önce Komünist Parti için çalışmaya başladı. Her iyi görevlinin yapacağı gibi Diaz-Canel de parti içinde yavaş yavaş ilerledi ve yükseldi. Görünüşe göre "klasik rock" seviyor ve 60 yaşında, yerini aldığı kişiye kıyasla genç biri.

Bu iyi bir şey. 1959'daki önemli hadiselerden bir yıl sonra doğmuş olsa da Diaz-Canel tutucu Küba devrimcileri ile devrimi yalnızca tarih kitaplarından okudukları bir şey olarak gören, büyüyen genç ve heveskar nüfus arasındaki köprüyü temsil ediyor.

Herhangi bir modern Küba lideri gibi, Diaz-Canel de ülkeyi felce uğratan ABD ambargosuyla ve Kovid sebebiyle daha da sarsılan zayıf ekonomiyle baş etmek zorunda.

Havana yönetimine göre Küba ekonomisi salgın sırasında yüzde 11 küçüldü ve turist eksikliği ülkenin çok ihtiyaç duyulan dövizi bulmasını zorlaştıracak.

Temel ürünler kıt ve Küba'da temel gıda için uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Değişime acilen ihtiyaç var.

Küba'nın mevcut liderleri devrimcilerden oluşsa da, değişime büyük ölçüde dirençli olduklarını da kanıtladılar. Diaz-Canel'in görevi köklü reform sunmak ve sadece bir isim değişikliğinden ibaret olmadığını göstermek.

Saygılarımla,

David Harding

Uluslararası editör



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU