Reuters: ABD ile ilişkiler satış baskısını tetikledi, Türk lirası dolar karşısında değer kaybediyor

Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar kuru 8,30 TL seviyesindeyken, euro ise 10 TL'yi geçti

Fotoğraf: AA

ABD ile Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve Türk ekonomisine yönelik devam eden risklerin etkisiyle birlikte  Türk lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti.

Reuters'ta yer alan habere göre; birçok para birimi dolar karşısında yatay ya da sınırlı değer kazancı ile seyrederken Türl lirası yüzde 1.5'e yakın değer kaybediyor.

ABD ile ilişkilerde daha hızlı bir bozulma riskine dikkat çeken işlemciler, TL'nin yeniden değer kaybetmesinin enflasyonda getireceği yeni yükselişler ve olası yeni faiz artışı ihtiyacının karşılanmayacağı beklentisinin endişelerin daha da artmasına neden olduğunu belirtti.

Küresel piyasalardaki görünümün özellikle dün bozulması ile birlikte TL yeni bir satış baskısı altında. Ayrıca bankacılar TCMB'nin rezerv satışlarının gerekirse devam edebileceğine bunun piyasada belirleneceğine yönelik söylem de dün piyasada etkili olduğunu belirtiyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD ile ilişkiler satış baskısını tetikledi"

ABD basınında, Başkan Joe Biden'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan 1915 olaylarıyla ilgili resmen soykırım ifadesi kullanacağı iddiaları yer almıştı. Bunun yanında ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından resmi olarak çıkardığı haberleri de medyaya yansımıştı.

Biden yönetiminin Türkiye'nin tehcir olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da, Ankara'da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir.

Reuters'a açıklamalarda bulunan bir bankanın döviz masası işlemcisi, bu sabah "ABD ile ilişkilerin kısa vadede daha da gerileyeceği endişesi"nin TL'deki satış baskısında etkili olduğunu belirtirken, bunun yanı sıra "rezervlerin gerekirse daha fazla satılabileceği" anlamına da gelecek söylemlerin dün piyasada endişeleri artıran bir etken olduğunu söylemişti.

Bankacı şöyle devam etti:

Türkiye ekonomisine yönelik riskler devam ediyor. Geçen haftalarda küresel risk iştahındaki canlı seyir ve faizin %19'da sabit tutulması risklerin fiyatlamalarda daha az hissedilir olmasını sağlamıştı. Ancak küresel satış baskısı başladığında TL önemli bir değer kaybı yaşadı. Bunun yanısıra haftasonu tatili 3 gün olacak. Haftasonunda yaşanabilecek olayların riskleri göz önüne alan yatırımcılar bir süredir olduğu gibi pozisyonlarını haftasonu için kapadığını görüyoruz. Gerekirse haftabaşında tekrar açıyorlar. Tüm bunlar TL için iyimser bir söylem yapamamamıza neden oluyor.

Dolar/TL bugün en yüksek 8.3670 seviyesini gördükten sonra saat 1105'te 8.2990/8.3050 seviyesindeydi. Euro/TL 10.0797'ye kadar yükseldikten sonra aynı saatte 9.9949/10.0030, sepet bazında TL 9.1481/9.1540 düzeyindeydi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU