T-rex'lerin insanlarla aynı hızda yürüdüğü ortaya çıktı

Önceki araştırmalardan farklı olarak hesaplamalarda dev dinozorun kuyruğu da göz önünde bulunduruldu

Bilgisayar modellemesinde dev dinozorun kuyruğunun yaklaşık 1 ton geldiği belirtildi (Unsplash)

Bilim insanları Tyrannosaurus Rex'in tahmin edilenden çok daha yavaş, hatta ortalama olarak insanlarla aynı hızda yürüdüğünü ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Royal Society Open Science adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, Hollanda'da yer alan Amsterdam Vrije Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirildi.

Çalışmada, Leiden şehrindeki Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi'nde bulunan 12 metrelik T-rex fosilinden yola çıkan araştırmacılar, T-rex'in kuyruğunu kullanarak bir bilgisayar modeli üzerinden dinozorun adım ritimlerini hesapladı.

Daha sonra adım ritimlerini T-rex'in fosilleşmiş ayak izlerinin ölçüleriyle çarpan bilim insanları, bu dev dinozorun temel referans olarak normal yürüme hızının saatte 4,6 kilometre olduğunu tespit etti.

Önceki bilimsel araştırmalardan ayrı olarak bu çalışmada T-rex'in kuyruğunun da hesaplamalarda göz önünde bulundurulması sonuçları daha ilginç hale getirdi.  

Araştırmanın başyazarı Pasha van Bijlert, T-rex'in normal yürüme hızının şu anda hayatta olan birçok farklı canlıyla benzerlik taşıdığını belirtti.

Bijlert, dev dinozorun yürüyüş hızının "insan, devekuşu, at, fil, zürafa, Afrika antilobu ve ceylanların tercih ettiği hızlarla önemli derecede benzer bir dağılım içinde yer aldığını (3,5 ila 4,9 kilometre/saat arası)" ifade etti.

Önceki araştırmalardaysa T-rex'in kalça ve bacak uzunluklarından yola çıkan bilim insanları, dinozorun ortalama yürüme hızını 7,2 ila 10,8 kilometre/saat olarak belirlemişti. 



Independent Türkçe, CNN, Live Science

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU