Almanya'da seçime doğru: Yeşiller, anketlerde Hıristiyan birlik partilerini geçti

Yeşiller’in kadın başbakan adayı Annalena Baerbock da, rakiplerinin önüne geçti

Yeşiller partisinin eş başkanları Robert Habeck ve Annalena Baerbock (Reuters)

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in halefinin belirleneceği 26 Eylül’deki seçim için yarış hız kazanırken, son anketlerde Yeşiller partisinin yükselişi dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin önde gelen araştırma şirketlerinden Forsa Enstitüsü’nün düzenlediği yeni bir ankete göre, Hıristiyan Demokrat Birliği/Hıristiyan Sosyal Birliği (CDU/CSU) ittifakının CDU lideri Armin Laschet’i başbakanlığa göstermesinin ardından Yeşiller ilk sıraya yerleşti.

CDU/CSU ittifakı geçen haftadan bu yana yüzde 6 gerileyerek yüzde 21 oy oranıyla ikici sırada yer aldı. Yeşiller ise yüzde 23’ten yüzde 28’e yükselerek ilk sıraya yerleşti.

Anket verilerini paylaşan Europe Elects, Twitter notunda, bu sonuçların parlamento seçimlerinde gerçekleşmesi halinde Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Birlik partilerinin 2005’ten bu yana ilk defa seçimlerdeki liderliği kaybedeceğini belirtti.
 


Yeşiller’in kadın adayı, rakiplerinin önüne geçti

40 yıllık tarihinde ilk defa federal düzeyde başbakanlığa aday gösteren Yeşiller, partinin eş başkanlarından Annalena Baerbock'un adaylığını duyurmuştu.

Forsa anketinde katılımcıların yarısından fazlasının desteğini alan 40 yaşındaki Baerbock, Armin Laschet ve Sosyal Demokratların adayı olan Maliye Bakanı Olaf Scholz’u açık ara farkla geride bıraktı.

Bild gazetesinin düzenlediği anketteyse CDU-CSU ittifakı yüzde 27’yle ilk sırada, Yeşiller ise yüzde 22’yle ikinci sırada yer aldı.

2017’de düzenlenen son seçimlerde CDU/CSU ittifakı yüzde 22, Yeşiller ise yüzde 8,9 oy almıştı.


Independent Türkçe, CNBC, RT

DAHA FAZLA HABER OKU