Can Ataklı: Durun bir dakika, anlamadım yani ne yaptınız ne yaptınız!?

“Battıkça batıyorlar. Bakalım önümüzdeki günlerde 128 milyar dolar konusunda daha ne inciler saçılacak ortaya?”

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kaybolduğu öne sürülen 128 milyar dolarlık rezervi hakkında hükümet cephesinden yapılan açıklamaları köşesine taşıdı.

Ataklı, bugünkü köşe yazısında hükümetin “128 milyar dolar nerede” sorusu altında “ezildikçe ezildiğini” söylerken her gün birbiriyle çelişen farklı açıklamalar yapıldığına dikkati çekti.

Korkusuz yazarı, şöyle yazdı:

Bir gün saray danışmanı çıkıyor konuşuyor, “Kasada duruyor para” diyor. Ertesi gün bakanlardan birini sürüyorlar ortaya o da “Piyasayı canlı tutmak için elbette operasyonlar yapıldı” açıklaması yapıyor. Olmuyor parti genel başkan yardımcısını görevlendiriyorlar, “75 milyar dolarını vatandaş aldı, hesabına koydu” iddiasını ileri sürüyor. Yine tutmuyor, bu kez Maliye Bakanı çıkıyor ortaya, “Yapılan her şey kurallara uymasa da yasalara uygundur” diyor. Ama hiçbiri “128 milyar doların ne olduğunu” söylemiyor, söyleyemiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yaptığı açıklamalar hatırlatan Ataklı, öyle devam etti:

Anlaşıldığı kadarıyla tekrar başa döndüler, Nurettin Canikli’ye tekrar görev verdiler. Belli ki; “Kendi kitlemizi bile ikna edemiyoruz bir türlü, çık da şunu bir güzel anlat” dediler. O da anlattı. Anlattı da anlayan beri gelsin.

Meğer Türkiye iflas edecekmiş de bunun için satmışlar onca doları. Meğer pandemi koşullarında negatif faiz verilmiş de bunun için satışa gidilmiş. Gidilmiş gidilmesine de negatif faiz verilince bu döviz talebine yol açmış. Canikli’ye göre Merkez Bankası’nın kapısına gelene döviz satmamak olmazmış, 128 milyar dolar da bu talebi karşılamak için satılmış. Aksi takdirde ülke iflas edermiş. 100 yılda bir yapılırmış bu uygulama.

Canikli, “Neden negatif faize göz yumdunuz diye bir soru haklı olarak gelir. Reel faiz negatifse doğal olarak insanlar TL varlıklarından alternatif yapılara yönelir” demiş ve eklemiş; “Firmaların mali yapılarının bozulmasına neden olmayacak desteği sağlarsanız, üretim ve istihdam devam eder. Biz bunu tercih ettik. Büyüme böyle gerçekleşti. Bu şekilde olsaydı en az 4.5-5 milyon istihdam kaybı ortaya çıkacaktı.”

Meğer saray iktidarı, negatif faizin faturasının enflasyonun yükselmesi, faizlerin yükselmesi olarak karşımıza çıkacağını biliyormuş ve buna rağmen bu uygulamayı yapmış. Canikli, ferahlatan bir ekleme yapıyor ama diyor ki “Bundan sonra negatif faiz yok.” Canikli 128 milyar doların asla piyasa fiyatı altında satılmadığını söylüyor. Duy da inanma. Madem öyle, kalem kalem açıklanması gerekmiyor mu? Hep böyle afaki savunmalar yapılıyor. Canikli, söylediğinin doğru olduğunu kanıtlamak için “Doları düşük kurdan satmış olsak bizi çiğ çiğ yerlerdi” diyor ama o lafın gelişi, kimin haddine.

Ataklı, yazısında “Battıkça batıyorlar. Bakalım önümüzdeki günlerde 128 milyar dolar konusunda daha ne inciler saçılacak ortaya?” yorumunu yaptı.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU