Kazdağları'nda altın madeni kurmaya çalışan Alamos Gold Türkiye'ye dava açacak

Alamos Gold, "el koyma, haksız ve adil olmayan muamele" nedeniyle Türkiye'den tazminat isteyeceğini açıkladı

Fotoğraf: Twitter

Kanada merkezli Alamos Gold, Hollanda'daki bağlı ortaklıkları Alamos Gold Holdings Cooperatief U.A. ve lamos Gold Holdings B.V.'nin Türkiye'ye karşı dava açacaklarını duyurdu.

Kazdağları'nda altın madeni kurmaya çalışan Alamos Gold protestolarla karşılamış ve  gerekli izinleri yenilenmenişti. Şirketten yapılan açıklamaya göre Hollanda merkezli bağlı ortaklıklar kamulaştırma ve haksız ve adaletsiz muamele nedeniyle Türkiye'ye dava açacak.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; şirket, Toronto Borsası'na yaptığı açıklamada, Kazdağları'ndaki Kirazlı altın madeni için ana izinlerin ve yakınlardaki Ağı Dağı ve Çamyurt altın madenleri için bazı izinlerin yenilenmediğini belirtti. Türkiye'ye Hollanda'da kurduğu bir iştirak üzerinden yatırım yapan şirket, Ankara'nın Hollanda ile yaptığı ikili yatırım anlaşmasını ihlal ettiğini ve "el koyma, haksız ve adil olmayan muamele" nedeniyle tazminat istediğini belirtti.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su John McCluskey, şirketin Türkiye'ye 2010 yılında yatırıma başladığını ifade ederek, "10 yıllık çabamıza, 250 milyon doların üzerindeki yatırıma ve madeninin inşa ve işletmesi için gereken tüm izinleri almış olmamıza rağmen daha önce emsali görülmemiş bir şekilde faaliyetlerimiz 18 ay içinde durduruldu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dava, Hollanda-Türkiye İkili Yatırım Anlaşması kapsamında açılacak ve dava büyüklüğünün, şirketlerin Türkiye'deki varlıklarının değerini temsil eden 1 milyar dolara aşması bekleniyor.

Alamos Gold, 2010 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. İddaya göre Ekim 2019'da Türkiye Hükümeti Alamos Gold'un Çanakkale Kazdağları'nda Kirazlı Altın Madeni lisansını yasal ve düzenleyici zorunlulukların karşılanmasına rağmen yenilemedi.

Yapılan açıklamaya göre, açılacak davada Alamos ve bağlı ortaklıklarını Kanada'nın önde gelen huhuk ofislerinden Torys LLP temsil edecek. Kanada eski Dışişleri Makanı John Baird de, dava ekibinde stratejik danışman olarak yer alacak.

 

 

 

Artı Gerçek

DAHA FAZLA HABER OKU