Cezayir: 'Kokain Davasında' sanıklara yolsuzluk suçundan hapis

Başkentteki Sidi M'Hamed Mahkemesi, Şubat 2020'de Şeyhi’yi 8 yıl etkili hapis ve 10 milyon dinar para cezasına çarptırmıştı

Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi (APS)

Cezayir başkentinde bir mahkeme, turizm mülkleriyle ilgili yolsuzluk davalarında, ‘kokain ticareti davası’ önde gelen sanıklarından Kemal Şeyhi'yi iki yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bu, büyük bir servete sahip ve ‘kasap’ olarak bilinen Şeyhi aleyhinde verilen ilk karar sayılıyor. Nitekim Şeyhi, Tipaza kıyı şehrinde yasalara aykırı gayrimenkul ve yapı ruhsatlarının elde edilmesiyle ilgili olarak, yetkililer ve çalışanlar tarafından yasadışı hizmetlerden yararlanma ayrıcalıkları tanımakla suçlanıyor.

Dosyayı inceleyen Yargıç, Yerel Vergiler Müdürlüğü Proje İstatistikleri Daire Başkanı, asıl sanığın fayda sağladığı yasadışı vergi kesintileri ve muafiyet sağlama suçlamasıyla tehiri icra ile 2 yıl hapis cezasına, yardımcısı ise tehiri icra ile 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şeyhim ile çalışan bir noter ise yolsuzluk suçlamalarından beraat etti.

Hakim huzurundaki açıklamalarında, turizm yatırımıyla ilgili yasaların kapsamı dışında, Tipaza’da turizm proje yürütmek için gayrimenkul edindiği yönündeki suçlamaları reddeden asıl sanık, “İddianamenin aksine tüm vergilerimi devlet hazinesine ödedim. Yüzlerce iş imkanı sağlayacak projelerimin devamı yönünde destek vermek yerine hakkımda hapis cezası çıkardılar” ifadelerini kullandı. Şeyhi’ninki gibi vergi memurlarının savunma komisyonu da kararın temyizini isteyerek müvekkilleri aleyhindeki suçlamaların kaldırılmasını talep etti.

Başkentteki Sidi M'Hamed Mahkemesi, Şubat 2020'de Şeyhi’yi 8 yıl etkili hapis ve 10 milyon dinar para cezasına çarptırmıştı. Aynı zamanda umumi anlaşmalara katılımı beş yıl süre ile yasaklanmıştı.

Aynı davada eski bir belediye başkanı 6 yıl, şuanda hapiste olan eski Polis Müdürü Abdulgani Hamil’in şoförü ‘nüfuzdan yararlanmak ve para karşılığında Şeyhi’ye haksız menfaat sağlamak’ suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un soruşturma kapsamında iki yıl hapis yatan oğlu Halid Tebbun’u yolsuzluk suçlamalarından beraat ettirdi. Aynı zamanda iki yargıç da ‘nüfuzu başkalarına kanunsuz bir şekilde ayrıcalık tanımak için kötüye kullanma’ suçundan beraat etti.

Şeyhi’nin memurlar sayesinde başkentte büyük imarların ruhsatını etkili elde etmekle suçlanıyor. Ulusal Jandarma Teşkilatı Yolsuzlukla Mücadele Dairesi tarafından yürütülen ön soruşturmaya göre Halid, hediye ve rüşvet karşılığında Şeyhi’ye inşaat ruhsatı sağlamak için, Konut ve Şehircilik Bakanı (2012-2017) olduğu dönemde babası Tebbun’dan yararlanmıştı.

Şeyhi ise Halid Tebbun’un ‘davayla hiçbir ilgisinin olmadığını, babasını tuzağa düşürmek amacıyla suçlandığını’ vurguladı. Nitekim başkent belediyelerinde şehir ve inşaat birimlerinde çalışan düzinelerce çalışan, bu dava kapsamında hapse atıldı.

Şeyhi aleyhindeki asıl dava, İspanya'nın Valencia Limanı üzerinden Brezilya’dan ithal edilen ve Şeyhi tarafından kiralanan bir gemide Vahran limanı aracılığıyla ülkeye giren tonlarca kırmızı etin içerisine gizlenmiş yaklaşık 396 kilo kokainin Mayıs 2017’de ele geçirilmesi ile ilgiliydi. Ancak olay araştırıldığı sırada, Şeyhi’nin gayrimenkul alanında yolsuzluk davalarına karıştığı anlaşıldı.

Şeyhi’nin avukatlarından Kerim Sedrati ise Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Ön soruşturmada yanında bir avukat olmadan dinlenmesi gibi birçok eksik mevcut. Savcılığın Brezilya yargısına gönderdiği adli mektupların içeriğini görmek istedik; ancak yanıt alamadık. Savunma, uzun süredir soruşturulan bu davada yargılanması için çağrıda bulunuyor. Şeyhi, uyuşturucuyla hiçbir ilgisi olmadığı için suçlamaların düzmece olduğu kanaatinde. Zirâ yetkililer, onun işinin emlak alıp satmak olduğunu çok iyi biliyor. Kiloyla kokain getiren kişinin araştırılıp bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU