Türkiye mayıs ayında İran'dan petrol alımını durdurdu

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili Washington'un İran'dan ham petrol ithalatını tamamen durdurma talebine uymaya devam edeceğini belirtti

Refinitiv’in petrol tankeri rota takip verilerine göre mayıs başından bu yana Türk limanlarına İran petrolü taşıyan tanker yanaşmadı / Fotoğraf: Pixabay

Reuters haber ajansı Türkiye'nin İran'dan mayıs ayında petrol alımını durduğunu duyurdu. 

ABD'nin Türkiye dahil 8 ülkeye getirdiği 6 aylık İran'dan petrol alımı muafiyeti, 2 Mayıs'ta son bulmuştu.

Reuters’a adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili "Artık İran'dan petrol almıyoruz. Yaptırımlardan muaf 8 ülke arasındaydık, ancak şu anda bu yaptırımlara uyacağız." ifadelerini kullandı. 

Küresel finansal piyasa veri şirketi Refitiniv’in veri ağına göre İran'dan çıkan hiçbir tanker mayıs boyunca Türkiye'ye uğramadı. 

Türk yetkili, Ankara’nın İran konusundaki yaptırım politikası ile ilgili Türkiye’nin ABD yaptırımlarına inanmadığını da söyledi. 

“Müttefikimiz ABD'nin kararına saygı duyacağız. İran'ın dışlanmasının soruna çözüm olmayacağına inanıyoruz."

Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi Tüpraş, İran'dan günlük ortalama 120 bin varil ham petrol alırken kasım ayında İran'dan hiç petrol almamıştı. 

Enerji uzmanları Türkiye'nin yakıt ihtiyacı sebebiyle oluşan açığı Irak, Rusya ve Kazakistan'dan gelecek petrolle kapatacağını öngörüyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU