ABD vazgeçmişti... Birleşik Krallık, Karadeniz’e savaş gemisi yolluyor

Savaş gemilerinin uçaksavar füzeleri ve denizaltılara karşı savunma silahları ile donatılacağı ifade edildi

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin 14 ve 15 Nisan tarihlerinde geçeceğini bildirdiği ancak daha sonra iptal ettiği Karadeniz’e savaş gemisi yollama girişimi için bu kez başka bir ülkeden adım geldi.

Birleşik Krallık medyası, ülkenin, mayıs ayında Type 45 destroyer ve Type 23 model savaş gemilerini NATO ve Ukrayna'ya dayanışma göstermek için Karadeniz'e göndereceğini duyurdu. 

The Sunday Times, Kraliyet Donanması’ndan bir yetkilinin açıklamasına dayandırdığı haberinde, gemilerin NATO ve Ukrayna’ya yönelik dayanışma göstergesi olarak bölgeye gönderileceğini aktardı.

Haberde, Type 45 tipi destroyerin uçaksavar füzeleri, Type 23 tipi fırkateynin ise denizaltılara karşı savunma silahları ile donatılacağı ifade edildi.

Gemilerin mayıs ayında İstanbul Boğazından geçeceği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD vazgeçti; gemiler başka bir denize yelken açtı

Washington yönetimi daha önce Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca iki savaş gemisinin Karadeniz’e geçeceğine dair Türkiye’ye bildirimde bulunmuştu.

Tarih olarak 14 ve 15 Nisan’ı işaret eden ABD yönetimi, söz konusu geçişi iptal etmişti.

İptal işlemini, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’ye bildirmişti.

ABD donanmasına bağlı Altıncı Filo'dan yapılan açıklamada Karadeniz’e gönderilmesi beklenen USS Donald Cook ve USS Roosevelt muhriplerinin Yunanistan’daki Suda Deniz Üssü'nden ayrılarak Akdeniz'e açıldığı ifade edilmişti.

Rusya tatbikat yapmıştı

Öte yandan ABD’nin iptal adımı, Rusya Donanması'nın Karadeniz'de tatbikata başladığı tarihlere denk gelmişti.

Sputnik’in aktardığı açıklamada su üstü ve hava hedeflerine yönelik topçu atışlarının gerçekleştirildiği tatbikata 'Amiral Makarov' fırkateyni, 'Grayvoron' ve 'Vişnıy Voloçek' adlı küçük füze gemileri, 'Samum' füze gemisi, 'İvan Golubets' mayın gemisi ile büyük çıkarma gemilerinin katıldığı belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnik, Sözcü, Sunday Times

DAHA FAZLA HABER OKU