Norveç’te yosunlar aniden artınca 8 milyon somon balığı öldü

Birkaç hafta önce İskoçya’da yaşanan benzer bir olayda da binlerce balık telef olmuştu

Fotoğraf: The Independent 

Sayıları hızla artan su yosunları (algler), Norveç balık çiftliklerinde yalnızca bir hafta içinde en az 8 milyon somonun ölümüne neden oldu.

Son zamanlarda ısınan havanın etkisiyle devasa boyutlara ulaşan ve kısa sürede Norveç’in kuzey sahillerini saran yosunlar, solungaçlarına yapıştıkları balıkların boğulmasına yol açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğal deniz ortamındaki balıklar, suda yaşayan organizmaların öldürücü etkilerinden yüzerek kaçabilirken, çiftlik balıklarıysa tutuldukları yerlerde sıkışıp kalıyor.

Bölgede yosun artışının sürdüğünü belirten Norveç Balıkçılık İdaresi, 620 milyon Norveç Kronu (yaklaşık 435 milyon TL) değerinde, 10 bin ton çiftlik somonunun öldüğünü bildirdi.

Kaybın çok daha büyük olabileceğini kaydeden Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nden Paul Aandahl ise “Üreticiler için kaybın ne kadar büyük olduğunu söylemek için çok erken. Ancak ön çalışmalar, toplam ağırlıkları 40 bin tonu bulan 8 milyon balığın öldüğünü gösteriyor” dedi.

Deniz endüstrisinde faaliyet gösteren yatırım bankası Fearnleys’ten analist Lars Konrad Johnsen de Reuters’a yaptığı açıklamada, milyonlarca balığın ölmesinin, yıl sonu için öngörülen somon miktarındaki artışı yarıya indirebileceğini ifade etti.

 

 

Dünyanın en büyük somon balığı üreticisi Norveç, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 2,5 artışla 2018’de 1,24 milyon ton balık ihraç etmişti. Fearnleys, bu yıl için yüzde 4’lük bir büyüme oranı tahmini yapmıştı.

Geçen haftalarda İskoçya’nın batı sahillerinde de benzer bir durum yaşanmış; The Independent’a konuşan uzmanlar, yosunların Loch Fyne’de binlerce balığın ölümüne neden olduğunu söylemişti. BBC’ye göre bu olayda denizden yüzlerce tonluk ölü balık çıkarılmıştı.

İskoçya Balıkçılar Federasyonu Ulusal Koordinatörü Alastair Sinclair, The Independent’a yaptığı değerlendirmede, somon üreticiliğinin yapıldığı batı sahillerinde birçok toplumun gelecek endişesi yaşadığını belirtirken, “Hepimiz son derece kaygılıyız” demişti.

Öte yandan İskoçya’da dünyanın en büyük somon çiftliğini işleten Norveçli Movi firması, bu ülkedeki üretim alanında hastalıkla mücadele için kullanılan kimyasal ilaç miktarını hatalı rapor ettiği gerekçesiyle soruşturmadan geçiriliyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU