Bütün fırtına "çöp" yüzünden koptu: Filipinler'in savaş tehdidi Kanada'ya geri adım attırdı

Filipinler ile Kanada arasındaki çöp krizi üzerine Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı McKenna çöpleri geri alacaklarını açıkladı

Kanada 2013-2014 yıllarında Filipinler'e yasa dışı şekilde konteynerlerle çöp göndermişti / Fotoğraf: Pixabay

Kanada ile Filipinler arasındaki çöp krizi altı yıldır sürüyor.

Kanadalı bir şirket 2013’te ülkedeki çöpleri Asya ülkesi Filipinler’e yasadışı olarak göndermişti. 

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Catherine McKenna, Filipinler’e gönderilen plastik çöpleri geri getirmek için bir şirketle anlaştıklarını açıkladı. 

Savaş tehdidine neden olan çöp krizi

Çöp dolu konteynerlerin yıllar içinde birikmesinin ardından Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte Kanada’ya savaş ilan edeceğini duyurmuştu.

Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Salvador Panelo; Duterte'nin çöpün Kanada'ya taşınması için özel bir nakliyat şirketi aramaları talimatını verdiğini, çöp nakliyat masrafının Filipinler tarafından üstlenileceğini, Kanada'nın bunu kabul etmemesi halinde çöplerin ülke kara sularına bırakılacağını söylemişti.

Filipinler ülkeye gemiyle getirilen çöpün geri alınması için Kanada'ya 15 Mayıs’a kadar süre tanımış ancak bu süre zarfında bir değişiklik olmaması üzerine Filipinler'in Ottawa Büyükelçisi geri çağrılmıştı.

 

filipinler philstar.JPG
Filipinler'in başı turistlerin bıraktığı plastik atıklarla da dertte / Fotoğraf: Philstar Gazetesi

 

Güney Asya ülkesi Filipinler uzun süredir çevre kirliliği ile mücadele ediyor.

Filipinler geçen yıl Nisan ayında beyaz kum plajlarıyla ünlü turizm merkezi Boracay Adası'nı aşırı yoğunluk ve düzensiz yapılaşmanın yarattığı çevre kirliliğine önlem amacıyla 6 aylığına turizme kapatmıştı.

Çevre kampanyaları yürüten Ocean Conservancy'nin (Okyanusu Koruma) 2015'te hazırladığı bir rapora göre Filipinler dahil beş Asya üllkesi (Çin, Endonezya, Vietnam ve Tayland) okyanuslara giden plastik çöplerin yüzde 60'ının kaynağı durumunda.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU