Faruk Bildirici yeni eğitim modelini yazdı: Medya 14'ünü alkışlamasaydı, 15'incisine ihtiyaç olmazdı

Gazeteci Faruk Bildirici, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan liselerde yeni eğitim modelinin medyadaki yansımalarını ele aldı, "Gazetecilerin asli görevi, devleti yönetenleri kamu adına denetlemektir" dedi

Hürriyet'ten ayrıldıktan sonra kendi internet sitesinde medya eleştirileri kaleme alan Gazeteci Faruk Bildirici son yazısında, geçtiğimiz hafta açıklanan ve liselerde köklü bir eğitim sistemi değişikliğini içeren paketi ele aldı.

"Medyanın görevi her değişikliği alkışlamak olamaz. Hele de iktidardan gelen her yeniliği, her yeni kararı alkışlamak, övgülerde bulunmak asla gazeteciliğe yakışmaz" diyen Bildirici, son değişikliğin AK Parti iktidarları dönemindeki 15. değişiklik olduğunu yazdı, "17 yıl içerisinde sekiz Milli Eğitim Bakanı değişmiş, 14 kez reform yapılmış. 15’incisi ilan edildiğine göre, bugüne değin yapılan reformlar yeterli olmamış. Belki medya kuruluşları, bu kadar çok ve sık 'eğitim reformu' yapılıp, eğitim yazboz tahtasına dönerken eleştirel yaklaşsa, adına 'reform' denilen değişiklikleri sorgulasaydı; 15. Eğitim reformuna gerek kalmayacaktı" dedi.

"Ama medyanın büyük bölümü parlak ambalajlara sarıp sarmalayıp topluma sunulan o 'reform'lara eleştirel yaklaşmadığı, sorgulamadığı gibi bugün de 15. reformu yine hararetli alkışlarla karşılıyor. En çok görülen başlıklar 'Aman ne güzel oldu, ders saatleri azaldı, tatiller değişiyor' türünden… 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Matematik seçmeli oldu" tartışması

Bildirici, yayın organlarının yeni sistemi nasıl haberleştirdiğine ilişkin örnekler verdi ve matematik dersinin seçmeli olacağı yönündeki iddiaları hatırlattı.

"En çok dikkat çeken, tartışmalara yol açan ise Birgün’ün haberi oldu. İlk sayfadaki spotta, “Yeni sistemde din dersi zorunlu olurken matematik, felsefe, tarih seçmeli oldu” deniliyordu. Haberde ayrıntılı bilgi yoktu." 

Birgün'ün haberinin kısa sürede pek çok gazete ve haber platformu tarafından alıntılandığını hatırlatan Bildirici, Bakanlık tarafından bu iddiaların yalanlandığını, doğrulama platformu teyit.org tarafından da “matematiğin seçmeli” olacağı bilgisinin yanlış olduğunun belirlendiğini söyledi.

Bildirici, bu gelişmelere rağmen Birgün'ün ertesi gün de konuyu devam ettirdiğini yazdı, bunu da "eleştirel bakıştaki eksik ve yanlışlar" olarak tanımladı.

"Alkışlamak gibi, eleştirel yaklaşırken bu tip gazetecilik eksiklik ve yanlışlarının ortaya çıkması da “Eğitim reformu”nun gerektiği gibi sorgulanmasını önleyebilir."

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU