ABD istihbaratınından 27 sayfalık rapor: Terörizm, Çin ve Rusya'nın gerisinde kaldı

Uzmanlar beyaz ırkçılığın IŞİD ve El Kaide'nin oluşturduğu tehlikeleri aştığını kaydetti

Fotoğraf: AA

Ulusal İstihbarat Başkanlığı Dairesi (ODNI) ABD'li üst düzey istihbarat yetkililerinin Kongre'de ABD'nin önümüzdeki yıl karşı karşıya kalacağı en büyük tehditler hakkında ifade verdiği oturumdan bir gün önce 27 sayfalık bir rapor yayımladı.  

ABD'deki 18 istihbarat dairesinin tamamının vardığı sonuçları bir araya getiren rapora göre Çin ve Rusya ABD'nin nüfuz alanını azaltmaya ve ortakları ile arasını açmaya çalışıyor. Raporda ayrıca ABD'ye yönelik en büyük tehdit olarak değerlendirilen terörizmin ABD, Çin ve Rusya arasındaki güç rekabetinden ve siber alandaki tehditlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle zaman içinde geri plana düştüğü belirtiliyor.

"Çin nükleer misilleme kapasitesine ulaşmaya çalışıyor"

Voice of America'da yer alan habere göre; rapor, Çin liderlerinin Washington ve Pekin arasında giderek yoğunlaşan rekabeti "devirsel bir jeopolitik dönüşüm" olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Rapora göre Çin, bu çağ dönüşümünde avantajı ele geçirmek için giderek daha agresif stratejiler benimsemeye istekli görünüyor.

Yetkililere göre bu saldırgan tutum, Çin’in dünya genelinde yeni askeri üsler kurmasını ve "gücünü yansıtma becerisini geliştirmek için" yeni anlaşmalara erişim sağlamasını kapsıyor.

Bunun bir parçası da Çin'in daha büyük askeri güce sahip olması.

ODNI raporunda yer alan ifadeye göre Çin daha büyük, daha fazla çeşitliliğe ve hazırlıklılığa sahip bir nükleer füze gücü inşa ediyor."Rapor, Pekin'in olası bir nükleer saldırıya kendi nükleer füzeleriyle misilleme yapabilecek güce sahip olmaya çalıştığı uyarısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya, ABD'nin en büyük rakbi"

Uzmanlar, Rusya'nın ABD'nin nüfuzunu sarsmaya, Batılı ülkeler arasındaki ittifakları bölmeye ve zayıflatmaya çalışmaya devam edeceğini öngörüyor.

Rapora göre "Rus yetkililer, uzun zamandır, ABD'nin Rusya'ya zarar vermek, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i zayıflatmak, eski Sovyetler Birliği devletlerinde ve başka ülkelerde Batı dostu rejimler inşa etmekiçin kendi 'etki kampanyalarını' yürüttüğü inancını taşıyor."

Raporda, "Rusya, birbirlerinin içişlerine müdahale etmemeleri ve ABD'nin, Rusya'nın eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerindeki etki alanını kabul etmesi konusunda ABD'yle karşılıklı bir uzlaşı arayışına giriyor" deniyor.

ODNI raporunda "Rusya, öngörülebilir gelecekte kitle imha silahları açısından ABD'nin en büyük ve en kapasiteli rakibi olarak kalmaya devam edecek" deniyor.

Beyaz ırkçılık detayı

İstihbarat yetkilileri, geçmişte ABD'ye yönelik en büyük tehdit olarak değerlendirilen terörizmin ABD, Çin ve Rusya arasındaki güç rekabetinden ve siber alandaki tehditlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle zaman içinde geri plana düştüğünü kaydediyor.

Ancak rapora göre IŞİD ve El Kaide örgütleri, liderlik kademelerinde yaşanan kayıplara rağmen hafife alınmamalı.

Bu iki terör örgütünün "ABD'nin yurtdışındaki çıkarlarına yönelik en ciddi Sünni terör tehditleri" olduğuna dikkat çekilen rapor, IŞİD ve El Kaide'nin "becerilerinin ABD ve müttefiklerinin baskıları karşısındabüyük ölçüde güç kaybetmiş olsa da ABD içinde saldırılar düzenleme arayışı içinde olduğunu" kaydediyor.

IŞİD'in küresel emellerini sürdürmenin yanısıra Irak ve Suriye'de "direnişi devam ettirme becerisine" sahip olmayı sürdürdüğü bildiriliyor.

İstihbarat uzmanlarına göre El Kaide, son birkaç yıldır "ciddi kayıplar" vermesine rağmen özellikle Afrika'da dayanıklı olmayı sürdürüyor.

Uzmanlar, Avrupa'nın bazı kısımlarında beyaz ırkçılığın IŞİD ve El Kaide'nin oluşturduğu tehlikeleri aştığının da altını çiziyor.

Raporda, "Avustralya, Almanya, Norveç ve İngiltere, beyaz ırkçılığı ya da Neo-Nazi gruplar dahil etnik düşmanlık kaynaklı şiddet yanlısı aşırıcılığı en hızlı büyüyen terör tehdidi olarak değerlendiriyor" deniyor.

 

 

 

VOA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU