ABD büyükelçiliği, PKK yöneticilerinin yakalanması için "ödül ilanını" yeniden yayımladı

Yapılan açıklamada, söz konusu isimler ve yakalanmaları için verilecek ödül miktar yer alırken, bilgi sağlayan kişilerin kimliğinin tamamen gizli tutulacağı vurgulandı

Fotoğraf: AA

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, yakalanmaları için başlarına ödül koyduğu PKK yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan için yeniden bir duyuru yaptı.

Elçiliğin sosyal medya hesabından "hatırlatma" uyarısıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

PKK’nın kilit isimleri Murat Karayılan'ın yerini ihbar edenlere 5 milyon dolara, Cemil Bayık için 4 milyon dolara, Duran Kalkan içinse 3 milyon dolara kadar ödül verilecektir.  

Bilgi sağlayan kişilerin kimliğinin tamamen gizli tutulacağı vurgulan açıklamada ayrıca, söz konusu kişilerin bilgilerinin yer aldığı sayfanın link adresi verildi.

Söz konusu isimler Türk güvenlik makamları tarafından da kırmızı bültenle aranıyor. İçişleri Bakanlığı, söz konusu isimlerin başlarına para ödülü koyulduğunu açıklamıştı.

ABD-Türkiye ilişkileri

ABD'nin eski başkanlarından Barrack Obama döneminde, Suriye'deki YPG güçlerine destek verilmesi Türkiye ve ABD arasında ilk sorun olarak baş göstermişti.

Suriye konusunda iki ülkenin bazı politikalarının da ters düşmesi söz konusu sorunları daha da büyüttü.

Türkiye'nin, PKK'nın bir uzantısı ve  terör örgütü olarak gördüğü YPG'ye, ABD tarafından verilen destek Trump döneminde de devam etmesine rağmen, söz konusu sorun iki ülke arasında net bir çözüme kavuşturulmadı.

Türkiye'nin,  Suriye konusundaki süreci başta Rusya ile İran olmak bazı AB ülkeleri sürdürmesi, "Avrasya Bloğu"na yaklaştığı iddiaları ve sonrasında Rusya'dan S-400 füzesi alması, ABD ile arasında daha büyük problemlere yol açtı.

Ayrıca Trump döneminde,  FETÖ liderinin Türkiye'nin taleplerine rağmen iade edilmemesi ve Rahip Brunson konusu iki ülke arasındaki krizi daha derinleştirdi. Trump'ın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine attığı tweetler de uluslararası gündemde çokca tartışıldı. 

Bu esnada döviz kurunun yükselmesi ile birlikte de Türkiye ekonomisinde sıkıntılar baş gösterdi.

Joe Biden'ın ABD Başkanlığı koltuğuna oturması sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl seyredeceği merak konusu oldu.

Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklamasından 3 gün sonra Biden'ı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonraki günlerde Biden dönemi için olumlu mesajlar vererek, Türkiye-ABD ilişkilerinin ilerletilmesini istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden henüz resmi olarak bir görüşme gerçekleştirmedi.

Geçen hafta, Ukrayna ve Rusya sınırında gerilim artması üzerine ABD'nin 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndermek için Türkiye'ye bildirimde bulunması ise iki ülke arasındaki son temaslardan biri oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU