Pentagon'dan Beyaz Saray’a yeni Ortadoğu planı: İran'a karşı 10 bin asker gönderelim

Basra Körfezi’nde ABD-İran arasında siyasi ve askeri gerilim yükselirken Amerikan AP haber ajansı yeni bir iddia ortaya attı

ABD'nin savaş gemisini Körfez'e göndermesinin ardından Washington-Tahran arasındaki gerilimin savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor / Fotoğraf: Reuters

AP’nin görüştüğü ABD’li yetkililer Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un İran ile ilgili krizde Beyaz Saray'a yeni bir teklif sunduğunu söyledi. 

Yetkililer bu kapsamda Basra Körfezi’ndeki gerilim ile İran’dan gelebilecek olası tehditlerin önüne geçmek ve ABD’nin savunma kapasitesini kuvvetlendirmek için bölgeye 10 binden fazla ABD askerinin gönderilebileceğini belirtti.

AP'nin haberine göre bölgeye gönderilmesi planlanan birlikler sadece “savunma gücü” niteliğinde olacak.

Plan henüz resmi bir nitelik kazanmadı ve duyurulmadı.

AP’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen ABD’li yetkililer Beyaz Saray’ın da söz konusu teklifi onaylayıp onaylamayacağı ile ilgili bir emare olmadığını vurguladı.

ABD basını: Bolton Trump'ı savaşa sürüklüyor

ABD ile İran arasındaki gerilim hızla yükselirken Washington'da gerilimin ardındaki kişinin ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un olduğu konuşuluyor. 

 

BOLTON TRUMP AA.jpg
Amerikan basınında Başkan Trump'ın danışmanı Bolton ile anlaşamadığı yönünde haberler yoğunlaşmaya başladı / Fotoğraf: Reuters

 

New York Times ve Washington Post gazetesinde daha önce ABD Başkanı Donald Trump ile danışmanları arasında görüş ayrılığı olduğu ilgili haberler yayımlanmış, Trump bu haberleri yalanlamıştı. 

Geçtiğimiz hafta da New York Times gazetesi, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın Trump'tan olası bir İran işgali için 120 bin asker istediğini iddia etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump iddialar üzerine "Böyle bir şey yapar mıydım? Kesinlikle. Ancak böyle bir planımız yok. Böyle bir planımız olsaydı, 120 binden daha fazla asker gönderirdik" diye konuşmuştu. 

ABD, İran ile artan gerilim üzerine USS Abraham Lincoln uçak gemisi ile ‘USS Arlington’ savaş gemisi ve patriot hava savunma bataryasını Orta Doğu’ya göndermişti. 

ABD'nin geçtiğimiz günlerde dört adet B-52 bombardıman uçağı da Katar'daki ABD Hava üssüne indi. 

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Washington-Tahran hattındaki gerilim ile ilgili "Bölgenin daha fazla istikrarsızlığa ihtiyacı yok" mesajı veriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU