Ebubekir Şahin'in "maaşları" tekrar tartışma konusu oldu

RTÜK Başkanı'nın "Halk Bankası Yönetim Kurulu üyeliğimden maaş alıyorum, bu da yasal ve etiktir" ifadeleri tepki çekti

Fotoğraf: AA

Sıklıkla tartışma konusu olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bu sefer de başkanın Halkbank’tan aldığı maaş ile gündemde.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Sabah gazetesine verdiği söyleşide “RTÜK Başkanlığı dışında Halk Bankası Yönetim Kurulu üyeliğimden dolayı maaş alıyorum” dedi. Şahin, Halkbank’tan aldığı maaşın “yasal ve etik olduğunu” savunurken bu açıklamalara tepkiler geldi.

CHP ve İYİ Partili isimler, sosyal medya hesabında Halkbank'tan yönetim kurulu üyesi olduğu için 12 bin liradan fazla maaş aldığı belirtilen Şahin’e tepkilerini dile getirdi:

Sosyal medyada, RTÜK Başkanı'nın iletişim fakültesinden mezun olduğunu belirten bazı kullanıcılar Şahin'in bir bankanın yönetim kurulunda neden yer aldığını sorguladı. Bazı sosyal medya hesapları da resmi rakam ile 4 milyon 250 binden fazla kişinin işsiz olduğu Türkiye’de Şahin’in iki maaş almasına tepki gösterdi.

TÜRKSAT'tan istifa etmişti

Geçmişte de aldığı maaşlar tartışma konusu olan Ebubekir Şahin’in 2019 yılında TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ettiği basına yansımıştı.

“Sadece RTÜK’ten maaş alıyor”

Aynı yıl Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Şahin’in maaşıyla ilgili tartışmalara bütçe görüşmeleri sırasında açıklık getirmişti.

TBMM tutanaklarına göre Ersoy, "RTÜK Başkanı'nın maaşı konusu var. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bugün itibarıyla sadece RTÜK Üst Kurul Üyesi olarak aylık 13 bin 200 lira maaş almaktadır; yönetiminden ayrılana kadar ise TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi olduğu dönemde iddia edildiği gibi 70 bin lira değil, aylık 7 bin lira huzur hakkı almıştır; Basın İlan Kurumu Genel Kurulu üyeliğinden herhangi bir maaş almamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

BİK ve Wushu

Ersoy'un ifade ettiği gibi Şahin, Basın İlan Kurumu Hükümet Temsilciliği görevine hala devam ediyor.  RTÜK Başkanı ayrıca Wushu Kung Fu Federasyonu Yönetim Kurulu’nda da bulunuyor. Şahin’in buradaki görevi “asbaşkan” olarak tanımlanıyor.

thumbs_b_c_cd8b76f0268b40c26e028336e5c04a1d.jpg
Faruk Bildirici, RTÜK üyeliğinden çıkarılmasının ardından kişisel blogunda medyaya dair yazılar kaleme alıyor. (Fotoğraf: AA)


Bildirici'nin üyeliği

Gazeteci Faruk Bildirici, RTÜK üyesi iken Ebubekir Şahin'in TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulları üyesi olduğunu açıklamıştı. Üst yönetimin aldığı bazı kararları muhalefetiyle gündeme gelen Bildirici’nin üyeliği kuruldan 6 kişin aldığı kararla düşürülmüştü. CHP kontenjanından milletvekillerinin oylarıyla RTÜK’e giren Bildirici’nin üyeliğinin sonlandırılması tepki çekmişti.

Kamu bankalarına atamalar

Kamu bankalarına atanan bazı isimler kamuoyunda tartışmaya neden oluyor. Bu isimlerden birisi eski milli güreşçi ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hamza Yerlikaya’ydı. Vakıfbank’ın yönetim kurulunda bir süre bulunan Yerlikaya, yoğun eleştirilerin ardından istifa etmişti.

AK Parti hükümetlerde görev alan Abdülkadir Aksu, Veysi Kaynak, Faruk Çelik; iktidar partisinin eski milletvekili Dilek Yüksel, Cumhurbaşkanı Danışmanı Cemil Ertem ve eski milletvekili Sadık Yakut kamu bankalarında görev yapan isimlerden bazıları.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU