Yıllarca tehlikesiz taklidi yapan yeni bir yılan türü keşfedildi

Sürüngene Çin mitolojisinden bir tanrıçanın ismi verildi

Yılana Suzhen'in kraiti ismi verildi. Kraitler, Güney ve Güneybatı Asya'da yaşayan zehirli bir yılan cinsidir (Dr. Li Ding)

Bilim insanları, yıllar boyunca daha tehlikesiz bir türü taklit eden, ölümcül bir yılan keşfetti. Yılana Çin halk masallarına ait, şekil değiştiren bir yılan tanrıçasının ismi verildi.

Çin'in güneybatısında ve Myanmar'ın kuzeyinde görülen yeni tür, daha önce çok şeritli krait (Bungarus multicinctus) diye sınıflandırılmıştı.

Ancak morfolojik ve genetik farklılıkların yanı sıra acı verici ve ölümcül ısırıkları, bu sürüngenin farklı bir tür olduğunu gösterdi.

Bu nedenle akademik dergi ZooKeys'te yayımlanan araştırmanın yazarları, yeni yılanı Suzhen'in kraiti (Bungarus suzhenae) diye adlandırdı.

Efsanevi yılan

Suzhen'in kraiti, adını Çin'in en ünlü halk masallarından biri olan Beyaz Yılan Efsanesi'nden alıyor. Bu hikayede yılan tanrıçası Bai Su Zhen insan şeklini alıyor ve bir adama aşık oluyor. Ancak bu, tanrılar tarafından yasaklandığı için tanrıça sonsuza kadar bir kuleye hapsediliyor.
 

Legend_white_snake1.jpg
Beyaz Yılan Efsanesi'ni temsil eden bir resim (Wikimedia Commons)


Araştırmacılar, "Siyah-beyaz şeritli bu krait, doğadaki beyaz yılana en çok benzeyen yılanlardan biridir, bu yüzden ona Bai Su Zhen'in adını vermeye karar verdik" diyor.

Ölümcül ısırık

Araştırmacıların bu yılanın varlığından haberdar olmasını özellikle ısırıklarındaki farklılıklar sağladı. Çoğu krait türü zehirli olsa da hepsi ölümcül değil.

Ayrıca çok şeritli bir kraitin ısırığı genellikle ağrısız oluyor ve ısırılan bölgede görsel bir iz bırakmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu yılanın ısırığının acı verdiğini ve ısırılan bölgenin etrafında koyu bir leke bıraktığını tespit etti. Bunun yanında ısırığı da ölümcül olabiliyordu.

Ünlü yılan araştırmacısı Joseph B. Slowinski'nin 2001'de bir yılan tarafından ısırıldıktan sonra ölmesi de dahil olmak üzere, ses getiren bir dizi saldırıdan bu yılanın sorumlu olduğu düşünülüyor.

Almanya'daki Güneydoğu Asya Herpetoloji Derneği'nden araştırmacı Gernot Vogel, "Bu çok tehlikeli bir tür" dedi. Livescience'a konuşan Vogel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kraitler son derece ölümcül olduğundan türlerinin çeşitliliğini ve coğrafi dağılımını anlamak insan hayatını kurtarmak için hayati önem taşıyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU