Karşı oy veren YSK Başkanı: Seçimin iptalini gerektirecek tespit yok

YSK Başkanı Sadi Güven, YSK'nın 31 Mart seçimini iptal eden kararına katılmadı

YSK Başkanı Sadi Güven / Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven muhalefet şerhinde 31 Mart seçiminde İstanbul'da sandıklarda görev yapan partililerin sayısını vererek başladı. 

754 kişinin kamu çalışanı olmadığı halde sandıklarda görevlendirildiğini belirten Güven, ardından AK Parti'nin ve CHP'nin sandıkların tamamında kaç kişi görevlendirdiğini yazdı:

"Sandıkların 750 tanesinde Adalet ve Kalkınma Partili üye görev yapmış olup bu sandıklara bin 104 üye vermekle 354 sandıkta 2 üyeyle temsil edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi de aynı sandıkların 3 tanesine üye verememiş, 28 üye göreve gelmemiş, diğer 723 sandıkta üyesi görev yapmıştır. Aynı sandıklara toplamda 979 üye veren CHP'nin de 256 sandıkta 2 üyesi görev yapmıştır."

Sadi Güven muhalefet şerhinde 2018 yılında değişen 298 sayılı yasaya atıf yaptı ve "Yasanın 22. maddesine aykırı sandık kurul başkan ve üyesinin görevlendirildiği şüphesizdir" dedi. Ancak bu durumun tam kanunsuzluk halini oluşturmadığını savundu: 

"Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz. Sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez." 

Güven, geçersiz oyların yeniden sayıldığını hatırlattı ve "tek başına seçimin neticesine tesir edecek, seçimin iptalini gerektirecek bir tespit olmamıştır" dedi. 

"5 kişisi siyasi parti temsilcisi olup 7 kişiden oluşan sandık kurulunda siyasi partili üyelerle birlikte görev yapan usulsüz atanmış sandık kurulu başkanının 31 mart 2019 günü yapılan İBB seçimine ilişkin maddi hatalar giderilip, geçersiz oyların tamamının yeniden sayılması karşısında tek başına seçimin neticesine tesir ettiğine ilişkin seçimin iptalini gerektirir tespit olmadığından sayın çoğunluğun seçimin iptali ile yenilenmesine ilişkin kararına katılınamamıştır."

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU