Erdoğan ve Zelenskiy basın toplantısı düzenledi: Ortak coğrafyamızda gerilim arzu etmiyoruz

İkili görüşmeşmenin arından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan ve Zelenskiy, iki ülkenin ekonomi ve bölgesel konulardaki yakın işbirliğine vurgu yaptı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Huber Köşkü'ndeki görüşmeleri sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konsey Toplantısı vesilesiyle yayımlanan ortak bildiride stratejik ortaklığın daha da tahkim edildiğini belirten Erdoğan, "Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık" dedi.

Erdoğan, Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir şekilde savunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Kırım'ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna'nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu'nu desteklediğimizi belirttik. Bu girişimin Kırım Tatarları dahil olmak üzere tüm Kırım halkları, Kırım ve Ukrayna'nın geneli için olumlu neticelere vesile olmasını arzu ediyoruz. Ana vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarı kardeşlerimizin hayat standartlarının iyileştirilmesi bizim için tarihi ve insani bir mesuliyettir.

"Ortak coğrafyamızda gerilim arzu etmiyoruz"

Karadeniz'in bir barış, huzur ve işbirliği denizi olmaya devam etmesinin hedefleri olduğunu belirten Erdoğan, "Ortak coğrafyamızda ne surette olursa olsun gerilimin artmasını arzu etmiyoruz" diye konuştu.

Söz konusu krizin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde, barışçı ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin sürmesini ve ihtilafın Minsk anlaşmaları temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını temenni ediyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Ukrayna ile ilişkilerimizde savunma sanayii bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Siyasi ve savunma konularının birbiriyle bağlantısı dikkate alarak, dışişleri ve savunma bakanlarımızın katılımıyla 2+2 yeni bir platformda istişarelerimizi başlattık. Bu şekilde ülkelerimiz arasındaki eşgüdümü pekiştiriyoruz. İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir. 

"Türkiye'nin tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim"

Toplantıda konuşan Zelenskiy ise, "Konu yelpazesi ve ikili diyaloğumuzun yoğunluğu bu ortaklığın sözde olmadığını gösteriyor. Bugün vardığımız tüm anlaşmaların da başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin Ukrayna ile olan işbirliğine vurgu yapan Zelenskiy şöyle devam etti:

Aynı zamanda Türkiye'nin egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği Ukrayna için son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanından bu desteğin devam ettiğini ve gelecekte de Türkiye'nin tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim. Bugün geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna toprakları olan Donbass ve Kırım hakkında Türk tarafına bilgi verdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım Platformu formatına ve 23 Ağustos'ta gerçekleştirilecek törene katılacağı için teşekkür ediyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU