Öğrencilerine Hobbit ve Bülbülü Öldürmek filmlerini izleten öğretmene disiplin cezası

"6. ve 7. sınıftaki öğrencilerin yaşına uygun değil"

Hobbit üçlemesinin ilk filmi 2012, son filmi de 2014'te yayımlanmıştı (AP)

Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki bir öğretmen, öğrencilerine Hobbit ve Bülbülü Öldürmek filmlerini izlettiği için disiplin cezası aldı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prince George bölgesindeki ilkokul öğretmeni Andrew Dennis, 2018'de öğrencilere izlettiği filmler nedeniyle ceza aldı.

2018 Eylül'de Dennis, 6. ve 7. sınıftaki öğrencilerine Hobbit ve Bülbülü Öldürmek filmlerini izletmişti.

Güney Afrika doğumlu İngiliz yazar J.R.R Tolkien'ın 1937'de yayımladığı aynı adlı kitabın uyarlaması olan Hobbit, Peter Jackson tarafından üçleme olarak çekilmişti.

Öğrencilerden birinin velisi, okul müdürüne giderek Bülbülü Öldürmek filminin bu yaştaki çocuklar için uygun olmadığını belirterek şikayette bulundu.

Eyaletteki eğitimcilerin denetimlerinden sorumlu Howard Kushner, öğretmen hakkında hazırladığı raporda Hobbit filminin müfredatla ilişkisi olmadığını belirtti.  

Ayrıca raporda Bülbülü Öldürmek filminin "ırkçılık ve tecavüz gibi konuları ele aldığı ve birden fazla kez 'zenci' kelimesine yer verdiği için öğrencilerin yaş aralığına ya da müfredata uygun olmadığı" ifade edildi.

ABD'li yazar Harper Lee'nin 1960'ta yayımlanan Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek romanı, eyaletteki okulların müfredatlarında 10. sınıf ve üzeri seviyedeki öğrencilere okutuluyor.

Dennis, okulun disiplin kurulu tarafından bir günlüğüne görevden uzaklaştırıldı. Disiplin raporunda öğretmenin, öğrencilerin yaşına uygun olmayan ders materyalleri kullandığı için pozitif öğrenme ortamı oluşturmayı başaramadığı belirtildi.

Bu kapsamda Dennis, "pozitif öğrenme ortamı yaratma" adlı bir eğitim dersi alıp, yıl sonuna kadar bu dersten başarıyla geçmek zorunda. Öğretmen eğitimi tamamlamadan birinci ve 7. sınıf öğrencilerine ders veremeyecek.



Independent Türkçe, Times Colonist, Post Millennial

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU