120 milyon yıl öncesine ait memelilere benzer kazıcı hayvan türü keşfedildi

"Jehl Biota ekosistemindeki tırmalayarak kazma davranışını gösteren canlılara dair ilk bulgu"

İki fosilde de kazıcı hayata uygun iskelet yapısı gözlemlendi (Amerikan Doğa Tarihi Müzesi / Chuang Zhao)

Paleontologlar, 120 milyon yıl önce yaşamış iki yeni memeli benzeri kazıcı hayvan türü keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Memeli benzeri türlerin fosilleri 145 ila 100 milyon yıl öncesindeki erken Kretase döneminde, dinozorlardan böcek ve bitkilere kadar zengin bir canlı çeşitliliğini barındıran Jehol Biota ekosistemine ait.

Çin'in kuzeydoğu bölgesine denk düşen bu ekosistemdeki fosillerden biri, soyu tükenmiş bir omurgalı familyası olan tritylodontid'e ait. Ötekiyse modern plasentalı memelilerin uzaktan kuzeni eutriconodonta takımından.

Nature'da yayımlanan araştırmada bilim insanları, iki fosilin de birbiriyle yalnızca uzaktan akraba olmasına rağmen benzer kazıcılık özellikleri geliştirdiğini tespit etti.

Günümüzde kazıcı olarak evrilen memeliler, bu işlemi gerçekleştirebilmek için kendilerine has özellikler geliştirdi. Bunlar arasında kısa uzuvlar, güçlü önayak ve ellerle kısa kuyruk yer alıyor.

Bilim insanları, bu özelliklerin fosillerde de bulunduğunu tespit etti. Sözkonusu özellikler "tırmalayarak kazıma" olarak adlandırılan davranışa işaret ediyor.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nin Paleontoloji bölümünde küratör ve araştırmanın başyazarı Jin Meng, fosillerin "Jehl Biota ekosistemindeki tırmalayarak kazma davranışını gösteren canlılara dair ilk bulgu" olduğunu söyledi.



Independent Türkçe, Science Daily, Eurekalert

DAHA FAZLA HABER OKU